Een leesbril vind je op elke hoek van de straat. Wat is de beste leesbril en wat maakt het verschil als je hem koopt bij de opticien? De Boekenweek van 2022 gaat over liefde, wanneer je ogen je lief zijn dan is een goede (lees)bril een eerste stap naar lekker lezen.
Een leesbril die je koopt bij de drogist is een snelle en voordelige oplossing. Met de 2+1 actie douchegel en een doosje paracetamol ligt het met hetzelfde gemak in je mandje.
Sterkte doet er niet heel erg toe, je begint gewoon ergens en als het niet werkt dan probeer je een volgende keer iets anders.
Die eerste leesbril is vaak een impulsieve aankoop bij de drogist of je krijgt hem in je Sinterklaas surprise van je huisgenoten.
Wat is de beste leesbril?
Het vinden van de beste leesbril is niet ingewikkeld. Een goede oogmeting door een gediplomeerde opticien is de basis voor het bepalen van de juiste brilsterkte. Blijkt na het meten dat er een reden is voor verder onderzoek naar de gezondheid van de ogen, dan verwijst de opticien je door naar de optometrist.
Ogen zijn zelden gelijk van sterkte. Daarom is een goede oogmeting belangrijk. De optimale scherpte per oog wordt gemeten en vervolgens voor de ogen samen. Dit kan nog wel eens verschillend zijn.
Geen gezicht is symmetrisch, hoe beter de centratie van de glazen voor je ogen hoe comfortabeler je kijkt. Veel brillenglazen meet ik tegenwoordig aan op basis van het gekozen montuur i.c.m. de anatomie van het gezicht. Klinkt ingewikkeld, maar met de juiste apparatuur breng ik precies in kaart hoe ver het glas van het oog zit, hoe schuin de bril staat en hoe rond het montuur loopt. De leesafstand is ook bepalend voor de juiste sterkte en manier van inslijpen.
Op maat geslepen brillenglazen geven het meeste kijkcomfort.
Als de sterkte eenmaal bepaald is wordt er met jou gezocht naar j贸uw mooiste bril. Hierbij wordt gelet op de technische pasvorm op de neus en bij de oren. Ik ben ervan overtuigd dat een bril moet passen bij wie je 茅cht bent.
Dus ook daarin helpt een opticien, een bril waar je optimaal mee kijkt, technisch goed past 茅n die echt bij j贸u past.
Is een kant en klare leesbril slecht voor mijn ogen?
Ik zie zo’n leesbril als een paar teenslippers. Handig voor naar het strand en daar houdt het mee op. Geen enkele ondersteuning of bescherming voor je voet. Een kant en klare bril is niet slecht voor je ogen in de zin dat de sterkte harder achteruit gaat, maar langdurig en comfortabel kijken met zo’n bril is een heel ander verhaal. Dat zit hem in de optische zuiverheid van de plastic glazen, de duurzaamheid van het frame, de afstand van het optische centrum wat precies voor je ogen moet zitten, de enkele sterkte waarbij je ervan uitgaat dat beide ogen gelijk zijn, etc. Een kant en klare leesbril is handig voor in de boodschappentas of in je binnenzak, maar in dit blog geef ik je betere opties. 馃檪
Worden mijn ogen lui van een leesbril?
Nee, je ogen worden niet lui van een goed aangemeten leesbril. Wat je wel ontdekt als je de bril eenmaal hebt, is dat het zonder 茅cht behelpen is. Dan LIJKT het slechter te zijn geworden, maar het enige wat je ervaart is hoe comfortabel je kijkt MET bril en dat heb je heel lang gemist.
Brilletje half op je neus? NEE!
Een leesbril hoeft trouwens niet per se zo鈥檔 half brilletje te zijn op het puntje van je neus en van een leesbril op je hoofd zetten is ook nog nooit iemand leuker geworden. Er zijn mooiere oplossingen.
Als je voor veraf geen sterkte nodig hebt dan kun je nog steeds kiezen voor een multifocale bril. Deze m谩g je de hele dag dragen, maar dat h贸eft niet. Gebruik hem gerust als leesbril, op en af. Als je hem dan een keer op hebt en je huisgenoot of collega roept iets vanaf de andere kant van de kamer dan kun je die nog steeds perfect zien zonder je bril af te zetten.
Van uitstel komt geen afstel
Uitstellen heeft geen zin. Hoe langer je wacht, hoe meer je jezelf plaagt. Daarnaast, hoe later je begint met een leesbril, hoe sterker je eerste leesglazen, hoe groter de overgang is en dan kost het wat meer tijd om vertrouwd te raken met je bril.
Lekker lezen met de beste leesbril doe je met de bril die;
- aangepast is op jouw leeshouding
- klopt qua sterkte en manier van inslijpen per oog
- rekening houdt met de samenwerking van de ogen
- aansluit bij de anatomie van het gezicht
Wanneer je ogen je lief zijn dan is een goede leesbril een eerste stap naar lekker lezen!
“Liefde maakt niet blind, ik heb een goede opticien,” – lees hier mijn vorige blog over 茅cht oogcontact.