Valentijnsdag – Tijd en aandacht voor écht oogcontact

“Echt contact is de kleur ogen van de ander onthouden.” – deze tekst staat tegenwoordig op de gevel van mijn winkel. Zo vanzelfsprekend was dit niet toen ik jong was. Tijd en aandacht voor écht oogcontact kwam niet eens in me op.

“Hij heeft zulke mooie ogen”, zegt mijn moeder als ik mijn vriendje uitzwaai. Ik kijk haar sprakeloos aan. Als je 15 bent wil je niet dat je moeder iets van je vriendje vindt. Ook niet dat zij iets van hem weet wat jij niet weet.  Ik had geen idee van de kleur van zijn ogen. Wat voelde dat stom. 

Zijn ogen waren chocoladebruin.
Ze waren prachtig en hij was lief. 
Na de zomer was het uit. 

Leer je ogen kennen

Kijk eens goed naar je eigen ogen. Ga met je neus op de spiegel staan of maak een foto van je oog. Welke kleuren zie je in de iris (regenboogvlies)? 

Wanneer je bij de opticien bent vraag eens of ze een afbeelding van je iris maken. Het is verbluffend mooi!

Oogbescherming

Je knippert om het oog te beschermen tegen vuil van buitenaf en om te bevochtigen. Bij iedere knipperslag worden vuiltjes afgevoerd en komt er een vers traanlaagje over je hoornvlies. Heb je klachten die passen bij droge ogen, lees dan eens mijn artikel hierover.

In a blink of an eye – een logische uitdrukking als je weet dat je zo’n 20x per minuut knippert. 

Elkaar diep in de ogen kijken

Wanneer je flirt kijk je net iets langer dan normaal in andermans ogen. Herken je dat spannende gevoel dat je niet als eerste wilt wegkijken? 

Leuk feitje over het oog: 
Wanneer je verliefd bent maak je het hormoon fenylethylamine aan. Dit vergroot je pupillen en dat wordt aantrekkelijk gevonden. Je zou dus zomaar de ander kunnen verleiden met jouw blik.

Ff dimmen

De pupil is de lichtregelaar van ons oog. Hij wordt groter of kleiner bij emotie, maar nog belangrijker is het regelen van de hoeveelheid licht in het oog. Dit gebeurt door middel van 2 verschillende type spiertjes die in de iris zitten. Een ingenieus systeem.  

Weet jij waar de uitdrukking ‘grote ogen opzetten’ vandaan komt?

Valentijnsdag – tijd en aandacht voor écht oogcontact

Heb jij een leuke date of een ander gezellig uitje met de liefde van je leven? Neem dan de tijd voor écht oogcontact.

Doe de Valentijn-test: laat je partner de ogen sluiten en vraag welke kleur ogen je hebt?

Wees niet teleurgesteld als hij of zij het niet weet, want écht oogcontact is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Soms moet je er op gewezen worden (door je moeder of zo ;).

Weet jij de kleur ogen van de mensen die je lief zijn?

Comments are closed.