Archive for briladvies

‘Ik wil een bril die niet opvalt’ zei ze in haar sexy jurk – maar het liep anders.

Vrouw met gestreepte jurk

Ze draagt een blauwwit gestreepte overhemdjurk. Zo één die heel nonchalant maar perfect om haar slanke taille geknoopt zit en net genoeg huid laat zien. Precies zo dat ik net iets te lang kijk en verbaast opmerk: h o e d a n ? Als ik zo’n jurk aantrek voelt het alsof ik in mijn pyjama sta.

Maar nu over haar bril.
Want daar komt ze voor.

Een bril vindt ze niks.
Wel nodig, beaamt ze schoorvoetend.
En ze doet ‘m alleen op als het echt niet anders kan.

Je hebt een bril nodig, maar je draagt hem vaker niet dan wel.
Hoe lang hou je het vol om jezelf zo te plagen?

Etiketten lezen is niet te doen, wat best gevaarlijk is met een dochter die notenallergie heeft. Of bij de raadsvergadering notuleren zonder bril kan zomaar een crisis veroorzaken bij het college. Maar in een restaurant red je je prima door liefjes te zeggen “kies jij maar iets lekkers voor mij schat, dat kan je altijd zo goed”.

Terug naar de dame in mijn winkel met die toffe jurk: ik heb net een oogonderzoek bij haar gedaan en ze heeft een nieuwe brilsterkte nodig. Het advies wat ik haar geef is lichtelijk schokkend voor haar: doe jezelf een groot plezier door die bril vaker te dragen!

Wanneer je stopt met jezelf plagen en die bril meer draagt raak je minder vermoeid, heb je minder zwaar voelende ogen en kun je ’s avonds je ogen langer open houden als je zit te bingewatchen.

We zullen zien of mijn advies gehonoreerd wordt. Alles staat of valt met het montuur wat ze gaat kiezen. Een bril dragen blijft ze namelijk verschrikkelijk vinden en aan mij de uitdaging om een montuur te vinden die ze werkelijk m o o i vindt.

De zoektocht begint met een voorwaarde van haar kant:
‘Een bril die niet opvalt. Doe dat maar.’

Niet begrijpend kijk ik haar aan. Dat ze die opvallende jurk niet elke dag draagt snap ik, maar ze heeft iets eigens, iets gedurfds. Ze is vrouwelijk, komt zelfverzekerd over, staat haar mannetje. Wat is het dan, als het gaat om een bril, dat ze haar voorkeur geeft aan alles wat ze níet uitstraalt?

Ik hoor haar verzoek, maar ga er niet op in. Eerst eens verkennen tot hoever ze durft te gaan. Daarnaast wil ik ontdekken of ze ooit een écht leuke bril heeft gepast die haar werkelijk goed staat.

Ik laat zes brillen passen en het is zo gaaf om te zien wat er gebeurt met de mimiek. Haar ogen spreken boekdelen en voor mij is de uitkomst al klip en klaar. Zij weet het alleen zelf nog niet.

Drie monturen blijven er over en dit is wat ze ervan zegt:

  1. Ja, dit is wat ik bedoelde
    – mijn idee: veilige keuze! –
  2. Oei, wauw, dat mij dat staat
    – mijn idee: verrassend, maar wel leuk! –
  3. Jemig, echt niet, past he-le-maal niet bij me
    – mijn idee: haar man vindt haar nog sexyer! –

Ze belt haar dochter of ze even meekijkt, handig dat videobellen tegenwoordig. De simpelste bril valt af. Mooi. Ik blij. Dochter blij.

Er zijn nog twee monturen over en die laatste keuze maakt ze helemaal zelf.

Ze heeft ontdekt dat een uitgesproken bril uitstekend past bij wie ze is. Daarnaast ziet ze nu dat een onopvallende bril haar een vlakke uitstraling geeft, wat het tegenovergestelde is van haar karakter.

Een bril kan versterken wie je bent, maar ook karaktertrekken of lijnen in je gezicht verzachten of verzwakken. Het is net als met je kleding, je stemgebruik, je kapsel of zelfs je eau de toilette: wat wil jij vandaag uitstralen?PS
Wil je je bril afwisselen met contactlenzen? In deze post geef ik je 6 redenen om dat vooral níet te doen (waarvan er maar 1 juist is).

De brillen zijn nog nooit zo schoon geweest – een feest om juist nú een nieuwe bril te kopen.Ik staar naar het groene water. Kleine belletjes drijven naar de zijkant. Op de bodem ligt een smoezelig stickertje.

Of ik naar de sloot tegenover mijn huis kijk? 
Nee, ik ben op mijn werk.

Het is schoon water met een beetje afwasmiddel. Groen, zonder citroen. Routinematig sop ik de brillen, droog ze zorgvuldig en schuif het label er weer aan.

Dat label eraf halen vergeet ik de eerste keer. Stom.
Bij elke sopbeurt word ik er aan herinnerd.


De brillen bij de opticien zijn nog nooit zo schoon geweest. Dat alleen al is een feest om juist nú een nieuwe bril te kopen.


Er zijn winkels waar een maximum van 5 zit op het aantal te passen brillen. Omdat het zo’n klus is om alle gepaste brillen weer schoon te maken.

Wat mij betreft doe maar lekker, al pas je 100 brillen.

Hoe fijn is het voor de volgende klant om 98 schone brillen te passen? Alleen is het handig als ik wel dat label eraf haal.


Bij een goed montuuradvies hoef je niet veel brillen te passen om te ontdekken wat bij jou past.


Vaak zit jóuw mooiste bril al bij de eerste 5. Of als je het vertrouwen overgeeft aan je toegewijde opticien dan is het misschien wel de eerste die zij (of hij ;)) pakt. Dat je er daarna nog 10 past om het zeker te weten is misschien overbodig, maar het mág wel.


Geen passende veiligheidsbrillen, maar in alle veiligheid brillen passen.


Opticiens hebben massaal een veilige omgeving gecreëerd. Van no-touch-desinfectie tot futuristische faceshields. Van eenrichtingsverkeer tot personal shopping buiten openingstijden.

Wat ik voorheen doodnormaal vond blijkt nu ineens van niet: zomaar aan je oor zitten om de passing van de bril te checken of op 30 cm naar de stand van het neuspadje op je neus kijken.

Contactberoep of niet, zelfs voor het ministerie is het niet duidelijk. Het beroep opticien is bijzonder, dat is me opnieuw helder.


Superfijn als een opticien het glashelder maakt.


Een bezoek aan je lokale optiek gaat hier en daar net een beetje anders dan dat je gewend bent. Dat is voor haar (of voor hem) ook even wennen en dat schept een band, een gespreksonderwerp is nog nooit zo simpel geweest. 


Wat zeker níet veranderd is (na weken van intelligente lockdown), is de passie voor brillen en goed zien.Jóuw mooiste bril vinden is nog steeds datgene waar ik van opveer, energie van krijg en de dag zonnig maakt. Echt contact maken blijft het leukst, zelfs met een perspex scherm ertussen.

Ik wil ontdekken wie jij bent en wat het beste bij jou past.


In de meetruimte, op 1,50 meter en alweer met zo’n scherm ertussen, onderzoek ik welke sterkte voor jou het fijnste kijkt. Aanvullende testen voor de samenwerking van je ogen geven me inzicht in welk glastype jou het beste kijkcomfort geeft. 


De opticiens van Nederland zijn er klaar voor.


Nieuwe monturencollecties liggen glimmend in de schappen. Terwijl jij en je liefsten druk waren met thuiswerken, juf of meester zijn en zwaaiend naar oma voor het raam, kwamen bij mij de mooiste brillen binnen.

Nu de zon het verlangen naar het terras aanwakkert en je weer zin krijgt om onder de mensen te zijn, is dít het moment voor de aanschaf van die mooie nieuwe (zonne)bril. 


Wanneer zie ik je weer?

Zonnebril van Anne et Valentin.
Anne et Valentin Skyfall 9D23

Ogen om verliefd op te worden

blauwe kinderbril

“Ik heb lekker jouw plek ingepikt.”
Zijn ogen lachen ondeugend naar me.
Met zijn handen op de tafelrand duwt hij zichzelf in het rond.
De oranje kruk van die brillenmevrouw is gewoon té leuk.
 
 
Dit vijfjarige mannetje komt een nieuwe bril uitkiezen, want de orthoptist heeft een andere sterkte geadviseerd. Hij is al vaker bij me in de winkel geweest, dus we weten van elkaar dat we van een plagerijtje houden. En door het innemen van mijn plek geeft hij heel subtiel het startsein dat ons spel is begonnen.

Met zijn neus op de spiegel geeft hij haarfijn aan wat hij wel en niet mooi vindt. Het moet een gekleurde bril worden. Leuk! Vrolijk, pittig en een tikkeltje eigenwijs. Dat past bij hem.

Hij kiest een bril die doet denken aan een verkoelende zee op deze tropische dag: koningsblauw met een randje turquoise.

Daarna mag hij ook nog een zonnebril kiezen en voordat die toezegging gedaan is heeft hij zijn favoriet al zo’n dertien keer op gehad. Geen gekleurde in dit geval, maar donker en vooral heel stoer.

Met zijn zonnebril op en de armen voor de borst gekruist, roept hij goedkeurend naar zijn spiegelbeeld: V E T C O O L ! Hij knikt daarbij nog een paar keer instemmend, alsof hij zeggen wil “dat heb je goed gedaan kerel”.

Nadat ik de bestellingen heb afgerond plaag ik hem lichtjes met zijn goede smaak. Zou het kunnen dat de meisjes in de klas nu verliefd op hem worden? Zijn gezicht betrekt, alsof hij zojuist iets heel smerigs heeft gegeten.

“Verliefd zijn is V I E S ! Dan moet je zoenen. Ieuw!”

blauwe jongensbril
Ai, die had ik niet zien aankomen! Nu maar hopen dat zijn klasgenootjes vooral níet verliefd worden op deze prachtige ondeugende ogen met tropische kleuren omrand.