Archive for briladvies

Wat zijn de brillentrends voor 2019?

Monturen met een verhaal, die zag ik op de internationale beurs in Milaan. Mijn oog viel ook op collecties uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Weergaloze designs en niet te koop in grote aantallen. Absolute must-haves voor lefgozers en –meisjes. Ik hou er van!

Brillen zijn gezichtsbepalend en vaak heb je er maar één. Heel belangrijk dus dat je een bril kiest die goed bij je past. Wil je hiermee ook aansluiten op de trends van 2019, dan is dit wat mij opvalt:

Zachte & frisse kleuren
Kleur bekennen met je bril, velen vinden dat lastig in combinatie met de garderobe. Echter, als je een kleur kiest die goed past bij je huid en je haar, dan zit je veilig.

RES/REI Rodin C.352

RES/REI Amaranto C.339

RES/REI Amaranto C.339

 

Lindberg – Camilla

 

Dunne lijnen en ronde vormen

We zien nog steeds veel dunne materialen en ronde vormen. In metaal, maar ook in kunststof.

Het maakt de gezichtsuitdrukking vriendelijk(er) en toont chic.

Een dubbele brug mag ook. Voor nét iets meer statement.

 

 

Oversized voor durfals
Ook al komt er een voorzichtige trend van kleine brillen, zover is het nog niet. Nu mag het nog lekker groot(s). En als je durft, maak dan een extra statement met een 8-hoekig montuur. Super elegant.

 

Götti Dominika Devine

Götti – model Dominika en Devine

 

Wat ik het leukste vind bij een montuuradvies, is zoeken naar de grens van wat bij jóu past en wat je durft.

Want wat de trends ook zijn, de bril moet bekrachtigen wie JIJ bent.

Waarom een bril op je voorhoofd geen oplossing is – en soms een wijntje kost

Als een plotselinge windvlaag is hij daar ineens. Energiek en met haastige pas loopt hij tussen de glanzende wagens mijn kant op. Grijs pak, leren veterschoenen, wit overhemd, bovenste knoopje los.

Wat mij deze keer aan hem opvalt: er staat een diadeem op zijn kale hoofd.

Joviaal als hij is begroet hij me en komt naast me zitten.

Ik bijt niet eens op mijn lip: Joh, heb je een nieuwe diadeem?

Hij schiet in de lach.
Of ik zijn bril bedoel.
Oh, hij is er zo blij mee!

Tien meter verderop leest hij het kenteken van een glanzende grijze Audi A7. Mét bril. En steekt van wal:

“Dichtbij helpt de bril juist níet. In contact met de klant, op mijn computer kijken, offertes tekenen, dat is allemaal beter zonder bril.”

Hij geeft toe, dat voorspelde de dame in de optiekwinkel ook.
Goed advies gehad dus. Ze was ook erg aardig volgens hem.

Toch ging hij het ‘eerst zo proberen’.

En zo komt het dat, als ik zit te wachten op nieuwe banden, hij dus rondloopt met een bril op zijn voorhoofd in plaats van op zijn neus.

Dit praktijkvoorbeeld doet me denken aan het wijntje wat me onlangs is aangeboden. De inzet van zo’n zelfde ‘ik-ga-het-eerst-proberen-actie’ in mijn winkel.

Dat het in beide gevallen een heer betreft zie ik als puur toeval.

De charmante man zei me nog: ‘ik gebruik het leesdeel volgens mij niet’. Mijn advies werd afgekocht met de belofte van een wijntje op het terras als het tegendeel bewezen werd.

Dat bewijs is inmiddels geleverd, het wijntje komt nog.

Voor mij zijn deze zelfstandige keuzes helemaal oké. Zoals ook met andere zaken in het dagelijks leven, als je eerst ontdekt wat niet werkt dan kom je vanzelf dichter bij de juiste oplossing.

Betreft die bril op je voorhoofd, binnen no time schaf je hetgeen aan wat wél bij je past. Is je opticien ook weer blij. 😉

Een bril met de glazen ondersteboven als perfecte kijkoplossing. Kan dat?

Op school leer je kleuren binnen de lijntjes en vooral er niet overheen. Zo heb ik in mijn opleiding voor opticien ook niet geleerd om de glazen ondersteboven in te slijpen. En toch heb ik het gedaan.

 

“Ik heb een bril nodig met het leesgedeelte bovenin.
Kun je die glazen niet gewoon op zijn kop monteren?”

Helga Wagenaar en ik kennen elkaar al jaren. Ik mag voor haar ogen zorgen en zij voor de groene wanden in mijn winkel. Ineens kwam zij met deze ongebruikelijke vraag en ik lapte alle regels aan mijn laars.

Brillenglazen op zijn kop? Tuurlijk kan dat!

Al omvat het iets meer dan gewoon op zijn kop monteren.
Maar daarover straks meer.

Er zijn genoeg beroepen waarbij je veelal boven je hoofd werkt: elektricien, schilder, automonteur. Hierbij is een multifocale bril, waarbij het leesgedeelte onderin zit, heel onhandig. Je gooit je hoofd achterover, op zoek naar het juiste kijkdeel. Vervolgens neem je een strippenkaart voor fysiotherapie vanwege een dreigende nekhernia.

Een leesgedeelte bovenin is wat ongebruikelijk, maar zeker een uitkomst wanneer je veel werkt boven je hoofd.

Plant Invest Bril

Helga van Plant Invest aan het werk met haar speciale bril.

 

Voor Helga heb ik een glas gekozen die gehalveerd is: 1 helft verkijken, 1 helft lezen. Het mooie van dit glas is dat je een breed kijkvlak hebt voor beide afstanden met weinig vertekening aan de zijkant.

 

De glazen zomaar ondersteboven inslijpen is nog niet de juiste oplossing. Je moet namelijk rekening houden met de afstand tussen de ogen, die is op afstand groter dan dichtbij. Daarom zit het leesdeel altijd wat naar binnen geplaatst bij multifocale glazen. Slijp je ze dan gewoon op zijn kop in, dan moeten de ogen ineens naar buiten bewegen als ze door het leesdeel kijken. En dat kijkt voor geen meter (letterlijk;)!

De oplossing:
Bij de bestelling van de glazen verwissel je de sterktes van rechts en links. Vervolgens bij het op maat slijpen wissel je weer terug én draai je de glazen onderste boven.

Inmiddels gebruikt Helga veelvuldig haar bril. Door de juiste plaatsing van het leesdeel bovenin kan ze ook prima veraf kijken. Ze hoeft dus niet steeds van bril te wisselen tijdens haar werk.

Dit is toch een feest om zo buiten de normale kaders te zoeken naar een juiste kijkoplossing? Ik hou wel van een uitdaging! Who’s next? 😉