Archive for tips

‘Ik wil een bril die niet opvalt’ zei ze in haar sexy jurk – maar het liep anders.

Vrouw met gestreepte jurk

Ze draagt een blauwwit gestreepte overhemdjurk. Zo één die heel nonchalant maar perfect om haar slanke taille geknoopt zit en net genoeg huid laat zien. Precies zo dat ik net iets te lang kijk en verbaast opmerk: h o e d a n ? Als ik zo’n jurk aantrek voelt het alsof ik in mijn pyjama sta.

Maar nu over haar bril.
Want daar komt ze voor.

Een bril vindt ze niks.
Wel nodig, beaamt ze schoorvoetend.
En ze doet ‘m alleen op als het echt niet anders kan.

Je hebt een bril nodig, maar je draagt hem vaker niet dan wel.
Hoe lang hou je het vol om jezelf zo te plagen?

Etiketten lezen is niet te doen, wat best gevaarlijk is met een dochter die notenallergie heeft. Of bij de raadsvergadering notuleren zonder bril kan zomaar een crisis veroorzaken bij het college. Maar in een restaurant red je je prima door liefjes te zeggen “kies jij maar iets lekkers voor mij schat, dat kan je altijd zo goed”.

Terug naar de dame in mijn winkel met die toffe jurk: ik heb net een oogonderzoek bij haar gedaan en ze heeft een nieuwe brilsterkte nodig. Het advies wat ik haar geef is lichtelijk schokkend voor haar: doe jezelf een groot plezier door die bril vaker te dragen!

Wanneer je stopt met jezelf plagen en die bril meer draagt raak je minder vermoeid, heb je minder zwaar voelende ogen en kun je ’s avonds je ogen langer open houden als je zit te bingewatchen.

We zullen zien of mijn advies gehonoreerd wordt. Alles staat of valt met het montuur wat ze gaat kiezen. Een bril dragen blijft ze namelijk verschrikkelijk vinden en aan mij de uitdaging om een montuur te vinden die ze werkelijk m o o i vindt.

De zoektocht begint met een voorwaarde van haar kant:
‘Een bril die niet opvalt. Doe dat maar.’

Niet begrijpend kijk ik haar aan. Dat ze die opvallende jurk niet elke dag draagt snap ik, maar ze heeft iets eigens, iets gedurfds. Ze is vrouwelijk, komt zelfverzekerd over, staat haar mannetje. Wat is het dan, als het gaat om een bril, dat ze haar voorkeur geeft aan alles wat ze níet uitstraalt?

Ik hoor haar verzoek, maar ga er niet op in. Eerst eens verkennen tot hoever ze durft te gaan. Daarnaast wil ik ontdekken of ze ooit een écht leuke bril heeft gepast die haar werkelijk goed staat.

Ik laat zes brillen passen en het is zo gaaf om te zien wat er gebeurt met de mimiek. Haar ogen spreken boekdelen en voor mij is de uitkomst al klip en klaar. Zij weet het alleen zelf nog niet.

Drie monturen blijven er over en dit is wat ze ervan zegt:

  1. Ja, dit is wat ik bedoelde
    – mijn idee: veilige keuze! –
  2. Oei, wauw, dat mij dat staat
    – mijn idee: verrassend, maar wel leuk! –
  3. Jemig, echt niet, past he-le-maal niet bij me
    – mijn idee: haar man vindt haar nog sexyer! –

Ze belt haar dochter of ze even meekijkt, handig dat videobellen tegenwoordig. De simpelste bril valt af. Mooi. Ik blij. Dochter blij.

Er zijn nog twee monturen over en die laatste keuze maakt ze helemaal zelf.

Ze heeft ontdekt dat een uitgesproken bril uitstekend past bij wie ze is. Daarnaast ziet ze nu dat een onopvallende bril haar een vlakke uitstraling geeft, wat het tegenovergestelde is van haar karakter.

Een bril kan versterken wie je bent, maar ook karaktertrekken of lijnen in je gezicht verzachten of verzwakken. Het is net als met je kleding, je stemgebruik, je kapsel of zelfs je eau de toilette: wat wil jij vandaag uitstralen?PS
Wil je je bril afwisselen met contactlenzen? In deze post geef ik je 6 redenen om dat vooral níet te doen (waarvan er maar 1 juist is).

Welke maat bril heb jij?

Welke brilmaat heb ik nodig?

Een vriend stuurt me een appje:
“Zou ik maat 62 hebben wat bril betreft?”
Ik tik op het scherm een korte uitleg waaruit hij de juiste conclusie trekt:
“Beter om even langs te komen dus?”
Nadat ik bevestigend antwoord sluit ik af met:
“Ik voel een blog opkomen …”

 

Welke brilmaten zijn er eigenlijk?
Brilmaten worden in dubbele getallen gegeven, schijfmaat en neusmaat. Voorbeelden zijn: 62-21, 52-17, 46-19. Het eerste getal zegt iets over de breedte van het glas, het tweede over de ruimte tussen de glazen.

Mocht je nu de duimstok pakken om je neus te meten, dat gaat niet werken

Hoe werkt het dan wel met zo’n brilmaat?
Eerst even kort door de bocht: grote maat is voor een groot hoofd, kleine maat is voor een klein hoofd. MAAR!!!!! Een groot hoofd heeft misschien wel een grote (brede) bril nodig, maar niet altijd grote (brede) glazen. In dat geval zoek ik een bril met bijvoorbeeld brede hoekstukken. En hoekstukken worden niet meegeteld bij de brilmaat.

Voorbeeld: zitten brillen bij jou snel te hoog? Dan heb je een hoog neusbotje en daarmee een brede neusmaat nodig, echter niet altijd een brede schijfmaat.

brilmaat

Brilmaat 46 – 23. Te breed op de neus waardoor de bril veel te laag staat.

brilmaat

Brilmaat 46 – 23. Goed het verschil te zien in de anatomie. Hier is de neusmaat goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een voorbeeld: is het vaak alsof jouw ogen naar je neus kijken bij een bril? Dan staan jouw ogen dicht bij elkaar en is een kleine neusmaat de oplossing, maar dat moet wel passen qua anatomie.

brilmaat

Brilmaat 51 -17. De ogen staan aan de neuskant van het montuur. Iets kleinere neusmaat zou nog beter zijn.

brilmaat

Brilmaat 52 – 13. Met een smal gezicht en een kleine neusmaat kun je gerust naar een groot glas.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een bril uitzoeken is zo toch niet te doen?!” Tuurlijk wel!

Voor een goede pasvorm ligt hier de focus:
– afstand tussen de ogen
– breedte van het gezicht
– anatomie van de neus
– hoogte van de jukbeenderen
– diepte van de oogkassen
– plaats van de oren

Uitdagende zoektocht naar een passende bril?
Klopt! Daarom vind ik het ook zo leuk om je te helpen met het vinden van jóuw mooiste bril mét de perfecte pasvorm!

 

 

Waarom is een oogonderzoek belangrijk (ook zónder klachten!)? En hoe vaak moet dat?

Struijk Optiek Diana Zuidweg

 

Ik sport (soms)
Eet gezond (meestal)
Ga op tijd slapen (vaak)
En doe elke 2 jaar een ogencheck (absoluut)

Sporten, gezond eten, op tijd slapen, extra vitamines, buitenlucht, ontspanning. Er is zoveel waar we wél op letten als het gaat om het behoud van ons lijf.

Hoe komt het toch dat een regelmatig oogonderzoek níet vanzelfsprekend is?

Na je geboorte vindt een ogencheck plaats op het consultatiebureau en vervolgens neemt de schoolarts dit over. Misschien heb je nog een oplettende juf of meester die aan de bel trekt wanneer je te veel overschrijffouten maakt of met je neus op je schrift zit. Maar daarna? Zolang er geen problemen zijn, wordt het niet meer gedaan.

Gek eigenlijk dat een regulier tandartsbezoek (ook zonder klachten!) wél normaal is.

Toegegeven, de tandarts is voor mij (te) lang geleden. Ik vind het daar niet leuk. Ongemakkelijk. Ongezellig. Onnodig. Want ik heb geen klachten. Maar als ik dat tegen de tandarts zeg krijg ik een standje: de controle is juist om klachten vóór te zijn. “Oh ja, dus u gaat ook tweejaarlijks naar de opticien?”.

Een mooi voorbeeld van vorige week: een 36 jarige vrouw komt voor een oogonderzoek. Ze loopt al bijna een jaar met hoofpijnklachten. Beseft dit als ze voor de zoveelste keer een nieuw stripje aspirine aanbreekt. Mogelijke oorzaken volgens haar: stress, oud matras, verkeerde werkhouding, hormonen, bijholte-ontsteking, voedsel-intolerantie, te weinig drinken of ijzertekort. Ze heeft geen kijkklachten, een link met de ogen is daarom voor haar niet vanzelfsprekend. Echter, bij het oogonderzoek blijkt dat haar ogen zoveel inspanning leveren dat dit hoofdpijn geeft. Inmiddels draagt ze een bril en is ze hoofdpijnvrij.

Struijk Optiek Oogmeting

Mijn advies is elke 2 jaar een oogcontrole. Het helpt om klachten te voorkomen of op te lossen, ook al koppel je deze niet direct aan je ogen.

Dus, hebben we binnenkort een date? 😉