Ik sport (soms)
Eet gezond (meestal)
Ga op tijd slapen (vaak)
En doe elke 2 jaar een ogencheck (absoluut)
Sporten, gezond eten, op tijd slapen, extra vitamines, buitenlucht, ontspanning. Er is zoveel waar we wél op letten als het gaat om het behoud van ons lijf.
Hoe komt het toch dat een regelmatig oogonderzoek níet vanzelfsprekend is?
Na je geboorte vindt een ogencheck plaats op het consultatiebureau en vervolgens neemt de schoolarts dit over. Misschien heb je nog een oplettende juf of meester die aan de bel trekt wanneer je te veel overschrijffouten maakt of met je neus op je schrift zit. Maar daarna? Zolang er geen problemen zijn, wordt het niet meer gedaan.
Gek eigenlijk dat een regulier tandartsbezoek (ook zonder klachten!) wél normaal is.
Toegegeven, de tandarts is voor mij (te) lang geleden. Ik vind het daar niet leuk. Ongemakkelijk. Ongezellig. Onnodig. Want ik heb geen klachten. Maar als ik dat tegen de tandarts zeg krijg ik een standje: de controle is juist om klachten vóór te zijn. “Oh ja, dus u gaat ook tweejaarlijks naar de opticien?”.
Een mooi voorbeeld van vorige week: een 36 jarige vrouw komt voor een oogonderzoek. Ze loopt al bijna een jaar met hoofpijnklachten. Beseft dit als ze voor de zoveelste keer een nieuw stripje aspirine aanbreekt. Mogelijke oorzaken volgens haar: stress, oud matras, verkeerde werkhouding, hormonen, bijholte-ontsteking, voedsel-intolerantie, te weinig drinken of ijzertekort. Ze heeft geen kijkklachten, een link met de ogen is daarom voor haar niet vanzelfsprekend. Echter, bij het oogonderzoek blijkt dat haar ogen zoveel inspanning leveren dat dit hoofdpijn geeft. Inmiddels draagt ze een bril en is ze hoofdpijnvrij.
Mijn advies is elke 2 jaar een oogcontrole. Het helpt om klachten te voorkomen of op te lossen, ook al koppel je deze niet direct aan je ogen.
Dus, hebben we binnenkort een date? 😉