Archive for leesbril

45 jaar is niet oud! En een leesbril is niet stom!

Ik moet een leesbril!

Schaapachtig zit hij me aan te kijken. Een jonge vent van 45 jaar, goed gekleed, vlotte verschijning. Zojuist heb ik met de oogmeting bevestigd wat hij zelf eigenlijk al wist.

Hij heeft een leesbril nodig.

 

En omdat hij een min-sterkte heeft (bijziend), zet hij liever zijn bril af bij de kleine letters. Dan gaat het lezen makkelijker en lijken de letters groter.

Zijn collega’s lachen om hem.
Maken grappen vanwege zijn leeftijd en plagen dat hij ‘oud’ wordt.

Vind ik helemaal niet. Hij is niet oud!
En reken maar dat ik als bijna veertiger dit de komende jaren nog 100 keer herhaal. 😉

Dus: 45 jaar is niet oud! En een leesbril is niet stom!

Maar het is wel bloedirritant als het lezen moeizamer wordt.

En dat gesar van de mensen om je heen als je armen te kort worden ook.

Er zijn 3 oplossingen. Nee, 4 eigenlijk!

1. Gewoon je bril blijven afzetten en wachten totdat je collega’s iemand anders vinden die nog iets stommers doet in hun ogen.

2. Multifocale glazen aanschaffen: glazen met een onzichtbaar leesdeel ingeslepen, dus niemand ziet het en valt je er niet meer mee lastig.

3. Contactlenzen met een leesdeel. Jazeker, die bestaan ook!

En deze was ik bijna vergeten:

4. Luisterboeken aanschaffen en/of een voorleesassistente aannemen.

En voor al die plaaggeesten om je heen die nog geen leesbril nodig hebben: Wijsheid komt met de jaren en daar heb jij dus meer van dan die snotneus tegenover je. 😉

 

 

Fabels en smoesjes over leesbrillen

‘Nee, ik wacht nog even met een leesbril, zo train ik mijn ogen.’
of
‘Leesbril? Oh nog niet, worden mijn ogen alleen maar slechter van.’
of
‘Kom op zeg, zo OUD ben ik nog niet!’

Allemaal FABELS en SMOESJES.

Natuurlijk vertellen mijn klanten wel eens dat ze eerst nog wel ‘wat’ konden zien zonder bril, maar na een paar weken gebruik helemaal niets meer.

Dan is dit mijn antwoord: ‘Geef maar hier die bril, wedden dat u over 2 weken weer net zo onhandig leest als voor de aanschaf. Verschil is alleen dat u nu WEET hoe comfortabel het zien weer kan zijn, net zoals toen u 25 was.’

PRESBYOPIE, leuk onderwerp voor bij de koffie

Deze benaming zegt niets anders dan dat je een leesbril nodig hebt. In de loop der jaren (na je 40ste) wordt de flexibiliteit van de ooglens minder. Hierdoor wordt scherp zien op korte afstand moeizamer. Er ontstaat presbyopie.

Oftewel, een volkomen normale fysiologische ontwikkeling dus, die leesbril.

Dit proces is NIET te beïnvloeden, maar de klacht is dus WEL te verhelpen.

En weet je wat nou zo mooi is? Een leesdeel kan volkomen weggewerkt worden in een brillenglas. Multifocale glazen.

Een multifocale bril hoef je nog steeds NIET hele dagen op. Doe je dat wel, dan zegt iedereen: ‘Hey, heb jij een (nieuwe) bril?’

Neem je zo’n ‘half brilletje in een kek kleurtje’ (ik haat het woord KEK!), dan zeggen ze ineens: ‘Hahaha, jij ook al aan de leesbril? Oudje!’

Kortom, je TRAINT je ogen NIET door die leesbril uit te stellen. Je PEST alleen JEZELF!

 

Een multifocale bril is niet MULTI-functioneel!

essilor

Ze worden bijna de hemel in geprezen, die multifocale glazen. ‘Je kan er echt alles mee. Je hoeft nooit meer te zoeken naar je leesbril.’ Of deze nu standaard op je hoofd staat als diadeem of thuis ligt terwijl je in de supermarkt bent. ‘Weg met die leesbril. Over op de multifocale bril. Want die is tenslotte MULTI-functioneel …’

Niet dus!

Tenminste niet altijd. En daar wil ik wat helderheid in scheppen.

Wat wel waar is, dat hoe eerder je begint aan een multifocale bril, hoe makkelijker je er aan went. Ook al heb je geen of niet veel sterkte nodig voor het verzien. Deze kijkoplossing zorgt dat je niet continue je bril op en af hoeft te zetten. En eenmaal gewend, hoef je ‘m heus niet verplicht de hele dag te dragen als je dat niet zou willen. Maar het kán wel.

De gewenning verloopt makkelijker als het verschil in sterkte tussen boven en beneden niet zo groot. Hierdoor is minder beeldvervorming (door het sterkteverloop) naar de zijkant. Deze vervorming is trouwens enorm te verminderen door een glas te kiezen met een bredere kijkzone. Tegenwoordig zijn er zelfs glazen die helemaal individueel op maat gemaakt kunnen worden.

Een glas als een soort vingerafdruk, uniek, voor elk oog anders.

Hoe meer leessterkte nodig is, hoe groter het verschil tussen boven en beneden in een multifocaal glas. De sterkte die je nodig hebt voor op de computer (vanwege de werkafstand) zit dan halverwege het glas. Dat is precies het smalste kijkgebied. Zie foto. En dit wordt smaller bij hogere leessterktes.multifocaal glas

Doordat de sterkte voor op de computer wat lager zit kun je ook klachten krijgen vanuit de nek en/of schouders. Afhankelijk van je schermhoogte ga je namelijk je kin omhoog doen om door het juiste gedeelte te kijken.

Niet alleen met pc werkzaamheden kan een multifocaal glas onpraktisch zijn. Ook bijvoorbeeld bij piano spelen of schilderen.

Oplossing: een aparte werkbril, muziek- of hobbybril

Natuurlijk wil je alles zoveel mogelijk met 1 bril blijven doen. Dat snap ik wel. Maar er zijn nu eenmaal kijksituaties die een ander kijkoplossing vereisen. Daar vraagt de opticien niet zelf om, maar hij of zij kan je wel helpen met een juist kijkadvies.

Zo’n persoonlijk kijkadvies geeft mij ook altijd het recht om lekker nieuwsgierig te zijn. Ik vraag altijd veel. Werk, hoeveel uur? Hobby’s, hoe vaak? Ieder zijn kijkgedrag is anders. En de verwachtingen of eisen van de ogen trouwens ook. Daarom zijn er ook zoveel soorten brillenglazen.

Denk niet “ik ga even een bril kopen”, er komt zoveel meer bij kijken.