Ze worden bijna de hemel in geprezen, die multifocale glazen. ‘Je kan er echt alles mee. Je hoeft nooit meer te zoeken naar je leesbril.’ Of deze nu standaard op je hoofd staat als diadeem of thuis ligt terwijl je in de supermarkt bent. ‘Weg met die leesbril. Over op de multifocale bril. Want die is tenslotte MULTI-functioneel …’
Niet dus!
Tenminste niet altijd. En daar wil ik wat helderheid in scheppen.
Wat wel waar is, dat hoe eerder je begint aan een multifocale bril, hoe makkelijker je er aan went. Ook al heb je geen of niet veel sterkte nodig voor het verzien. Deze kijkoplossing zorgt dat je niet continue je bril op en af hoeft te zetten. En eenmaal gewend, hoef je ‘m heus niet verplicht de hele dag te dragen als je dat niet zou willen. Maar het kán wel.
De gewenning verloopt makkelijker als het verschil in sterkte tussen boven en beneden niet zo groot. Hierdoor is minder beeldvervorming (door het sterkteverloop) naar de zijkant. Deze vervorming is trouwens enorm te verminderen door een glas te kiezen met een bredere kijkzone. Tegenwoordig zijn er zelfs glazen die helemaal individueel op maat gemaakt kunnen worden.
Een glas als een soort vingerafdruk, uniek, voor elk oog anders.
Hoe meer leessterkte nodig is, hoe groter het verschil tussen boven en beneden in een multifocaal glas. De sterkte die je nodig hebt voor op de computer (vanwege de werkafstand) zit dan halverwege het glas. Dat is precies het smalste kijkgebied. Zie foto. En dit wordt smaller bij hogere leessterktes.
Doordat de sterkte voor op de computer wat lager zit kun je ook klachten krijgen vanuit de nek en/of schouders. Afhankelijk van je schermhoogte ga je namelijk je kin omhoog doen om door het juiste gedeelte te kijken.
Niet alleen met pc werkzaamheden kan een multifocaal glas onpraktisch zijn. Ook bijvoorbeeld bij piano spelen of schilderen.
Oplossing: een aparte werkbril, muziek- of hobbybril
Natuurlijk wil je alles zoveel mogelijk met 1 bril blijven doen. Dat snap ik wel. Maar er zijn nu eenmaal kijksituaties die een ander kijkoplossing vereisen. Daar vraagt de opticien niet zelf om, maar hij of zij kan je wel helpen met een juist kijkadvies.
Zo’n persoonlijk kijkadvies geeft mij ook altijd het recht om lekker nieuwsgierig te zijn. Ik vraag altijd veel. Werk, hoeveel uur? Hobby’s, hoe vaak? Ieder zijn kijkgedrag is anders. En de verwachtingen of eisen van de ogen trouwens ook. Daarom zijn er ook zoveel soorten brillenglazen.
Denk niet “ik ga even een bril kopen”, er komt zoveel meer bij kijken.
Leerzaam. RT. @brillenmeisje: Multifocale bril is niet hetzelfde als MULTI-functioneel! http://t.co/wvmK3Q9yJh #multifocaal #bril