Laat die leuke vriendin maar thuis! Of niet?

Spijt! Ze baalde als een stekker. Foute brilkeuze. En ze was niet eens alleen geweest. Haar lieve vriendin was erbij geweest. Ze kennen elkaar al zo lang. Als iemand haar door en door kent is zij het wel. En zíj vond de bril zo leuk.

“Mijn vriendin heeft ook een heel andere smaak. We zijn twee uitersten. Zo verschillend. Je kunt je bijna niet voorstellen dat we al zo lang vriendinnen zijn. Hartsvriendinnen!”

Een bril moet bij JOU passen. Niet bij je vriendin, schoonmoeder of zus.

Ik vind het leuk als mensen samen komen om hun mooiste bril uit te zoeken. Het is altijd iemand die vertrouwd wordt. En die wat toe te voegen heeft in het keuzeproces. Ik betrek die ander er ook graag bij. Soms krijg ik ongevraagd informatie over de brildrager die van heel veel waarde is bij de keuze. Dat vind ik fantastisch!

Het is best speciaal als je meegevraagd wordt voor het kiezen van een nieuw montuur. Een gezichtsbepalende keuze waar jij in gekend wordt. Er wordt wat van je verwacht ook.

Verplaats je in de ander. Kijk naar datgene wat bij hem of haar past. Jij hoeft het niet te dragen. De ander wel. Natuurlijk mag je zeggen wat je mooi vindt. En wat niet uiteraard. Maar laat ruimte voor een eigen keuze. Smaken verschillen. Dat is niet erg.

“Je neus is te groot! Die bril zit veel te hoog.”

Het is grappig hoe ik uitspraken soms moet ombuigen naar iets positiefs.

“Door een hoog neusbotje past deze bril technisch minder mooi dan die andere.”

of

“Nee, die echt niet hoor! Zo heb je echt een bolle kop!”

wordt

“Dit montuur benadrukt de ronde vormen in je gezicht.”

En soms is het beter om gewoon lekker alleen te komen om een nieuwe bril te kiezen. Om niet beïnvloed te worden door iemand die je door en door kent. Je staat dan volledig open voor advies van de opticien of montuuradviseuse. Zo pas je makkelijker iets wat buiten je comfortzone ligt en wat misschien verrassend genoeg onwijs GAAF bij je staat.

Want passen is gratis zeg ik altijd. En je draagt tenslotte ook niet meer de kleding van 5 jaar geleden. Dus eens iets anders proberen dan altijd maar dezelfde vorm of kleur kan leuk zijn. Ook heel spannend. Aan jou de keuze of het dan makkelijker is met of zonder een bekende erbij.

Ik kijk naar je uit.

Comments are closed.