Vakantiecheck van je (reserve)bril

Het was extra druk in de winkel afgelopen weekend. Velen kwamen nog even snel de (dag)lenzen ophalen voor de vakantie en hun (zonne)bril laten stellen. Nederland gaat weer massaal op vakantie, lijkt het. Daarom deze keer wat tips voor een onbezorgde vakantie. Op brillengebied dan! 

 

Vakantiecheck van je (zonne)bril
Voordat je op vakantie gaat is het verstandig om even je bril te laten checken bij de opticien. Die zal zorgen dat deze weer optimaal afgesteld is, gereinigd wordt in de ultrasone, alle schroefjes en glasbevestigingen even nagelopen worden en zo nodig opnieuw geborgd. Vergeet niet om ook je reservebril even te laten checken.

 

Reservebril & contactlenzen
Hoe leuk ik het ook vind om een nieuw montuur met iemand uit te zoeken, mijn advies geen nieuwe glazen in het huidige montuur te zetten heeft ook te maken met het volgende: bij hogere brilsterkte en/of bij een groot sterkteverschil is een reserve bril noodzakelijk.

Wist je dat het in veel Europese landen verplicht is om een reservebril (of lenzen) te hebben in de auto? Zoals in Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Portugal, en Zwitserland. Niet alleen geniet je zelf minder van je vakantie doordat je slecht(er) ziet of klachten als hoofdpijn krijgt als je bril stuk is, maar ook je reactievermogen is minder en de verkeersborden zie je veel later. Dit kan leiden tot heel onaangename en onveilige situaties, voor jou en voor een ander.

 

Barbecue & kampvuur
Heel gezellig die lange barbecue sessies en late uurtjes bij het kampvuur. Maar weet wel dat grote temperatuurverschillen funest zijn voor je bril. Door de warmte van het vuur of van de barbecue kan de coating van je glazen aangetast worden of laklaag van je montuur brozer worden.  Pas hiermee dus op!

 

Strand & zand
Heerlijk die uren op strand! Eenmaal weer onderweg naar huis, camping of hotel, poets je bril dan niet even snel met je shirt. Dat mag je zelfs helemaal nooit doen! Advies is om je (zonne)bril bij thuiskomst even af te spoelen onder lauw water. Eventueel een beetje afwasmiddel gebruiken zonder citroen om de glazen goed te ontvetten. Daarna oppoetsen met een theedoek of een andere katoenen doek. Let op, is je bril gemaakt van hout, hoorn, bamboe, kurk of leer, doe het dan niet op deze manier. Vraag je opticien voor advies.

 

Ik wens jullie een stralende vakantie toe!

Comments are closed.