10 redenen om vooral geen leesbril te kopen

Als ik het vooraf had geweten dan had ik waarschijnlijk voorgesteld om ergens anders te gaan eten, op het terras was het namelijk helemaal niet zo overduidelijk, het zag er gewoon gezellig uit. Maar door de opstekende wind en de donkere wolken wordt het dus binnen eten en zo beland ik met 4 vrienden voor het eerst van mijn leven in een vrij donker Turks restaurant.

De vriendin naast mij werpt een blik op de kaart en stelt al snel voor het menu van de chef te nemen, allemaal kleine hapjes op een grote ronde schaal, voor ieder wat wils. De ober had het zojuist ook al aangeprezen, zij doet het met Hollandse passie gewoon nog eens. Als het erop lijkt dat er toch een persoonlijke keuze gemaakt moet worden is ze de wanhoop nabij: Maar jongens, ik kan de kaart helemaal niet lezen!!!

Het is flauw, maar ik rimpel mijn neus als een snuffelend hondje en roep glimlachend “ik ruik business”. Gelukkig is haar partner erg behulpzaam, leve de flashlight-app op zijn iPhone. Zelfs het saaie peper&zout stelletje staat te schitteren in deze lichtbundel.

Normaal gesproken heb ik in de omgang geen benul van leeftijd van mijn vrienden, 30+, 40+ of 50+, whatever. Maar nu …

Mijn grootste nachtmerrie is nu dat ze ‘even zo’n brilletje bij de drogist koopt’. Zo eentje met een kek kleurtje of zo en dan als jonge vrouw (ja nog steeds, ondanks de leesbril!) er half overheen koekeloert.

Uiteindelijk doet zij hetzelfde als vele andere leeftijdsgenoten, het beginnende leesprobleem voor zich uit schuiven. Net als het leeswerk trouwens. Dat is gewoon jezelf pesten vind ik. Terwijl er een goede kijkoplossing voor is, de multifocale bril. Een mooiere oplossing dan zo’n kant-en-klare-halve-leesbril en wel om 10 eenvoudige redenen:

  1. Geen shit-ik-word-oud-uitstraling met een bril die half op je neus staat
  2. Ontspannen kijken op alle afstanden, het trendwoord van 2012
  3. Niet meer wachten op de Makro-folder voor de 10-pack-speciale-aanbieding
  4. Tijdens het flirten op de werkvloer geen stress om dat ding uit het zicht te halen
  5. Geen diadeem op je hoofd, je hebt toch kort haar, dus waarom zou je
  6. Vrije zuurstofopname zonder dat je neus afgeknepen wordt
  7. Geen striemen in je nek van het wurgkoordje wat o-zo-handig bijgeleverd wordt
  8. Je kind behoeden voor brandwonden, fijn fikkie steken met zo’n vergrootglas
  9. Geen zeiloren door niet af te stellen pootjes
  10. Naast je iPhone en iPad is zo’n brilletje nog steeds geen intelligente iReader!

Lieve vrienden, als jullie dit lezen, het geeft niks als je wat ouder wordt, ik blijf jullie allemaal even lief, leuk en aardig vinden. Ook later met steunzolen en een rollator, maar met een kant-en-klaar-leesbrilletje zoek je echt mijn grenzen op!

 

PS Eten bij de Turk overtrof mijn verwachtingen. Absolute aanrader!

Comments are closed.