Pleidooi voor goede oogbescherming!

“Mijn ogen zijn net gelaserd en nou MOET ik een bril dragen van ZE. Dus doe maar even  eentje, maar niet te duur! Het is tenslotte maar voor 2 weken.”  

Nu moet ik oppassen! Laat ik deze meneer nou niet met een wezenloze blik aanstaren of mijn mond op een weinig charmante manier half open laten zakken. Net op tijd herstel ik mezelf door heel begrijpend te knikken.

Echt, je kan me ’s nachts wakker maken voor een pleidooi over de zonnebril. Het is voor mij zo’n logica, ik zou het wel van de daken willen roepen waar het hier omgaat.

Lieve lezers, luister alsjeblieft, het is van groot belang en geef het door!

Zonnebrandcrème, dat gebruikt iedereen. Je huid moet je gewoon beschermen tegen schadelijk UV-licht. Daarnaast heb je ook haarsprays, dagcrèmes, nagellak, etc., die ook beschermen tegen uitdroging, verbranden en verkleuren. Maar wat gebruik je dan als OOG-bescherming?

“Ik ben niet zo gevoelig voor zonlicht.”

Tja, dat kan jouw gevoel wel zijn, maar dan geef ik je graag het volgende voorbeeld. Koop op een zonnige dag een mooi biefstukje bij de slager. Wanneer je thuis bent leg je deze op een schoteltje op de tuintafel voor slechts een half uurtje …                                                       Heb jij daarna nog trek in dat biefstukje?

Je kan nog zo ongevoelig zijn voor scherp zonlicht, maar UV-licht brengt wel degelijk schade toe aan het oog:

 • irritaties als branden en tranen
 • zonnebrand van de oogleden
 • ontstekingen aan het hoornvlies
 • vroegtijdige troebeling van de ooglens
 • onherstelbare schade aan het netvlies

Dat is allemaal niet vreemd, als je bedenkt wat een uurtje zonnen met je huid kan doen als deze niet beschermd is. Of denk even terug aan dat biefstukje? Ieuw!!!

Als ik de bewuste meneer in mijn winkel uitgebreid mijn pleidooi voor oogbescherming heb voorgedragen, met daarin het advies ook na die 2 weken de zonnebril te gebruiken, brengt hij me helemaal van mijn stuk door te zeggen: ik ben zelf verkoper van onderhoudscontracten, maar mijn praatjes zijn nog vager als deze.

Oops! Direct zie ik een volgende loopbaan als standhouder voor ‘magische-UV-sprays’ op de huishoudbeurs als mist voor de zon verdwijnen. Blijkbaar doe ik iets niet goed in het overtuigen van de ander.

Gelukkig kunnen deze man en ik al snel samen hartelijk lachen om het hele gebeuren en kan ik het voorval in het juiste perspectief zetten. Hij is net van het ooglasercentrum boven mijn winkel vandaan gekomen. Een aantal spannende uren zijn achter de rug en hij is blij dat hij naar huis mag, alleen nog ’even’  een zonnebril scoren. En dan staat daar zo’n brillenmeisje voor je neus om je nog een lesje te geven over oogbescherming. Tja …

Ik zal verder leren in overtuigingskracht, maar wil jij alsjeblieft vast van me aannemen dat een zonnebril met goede UV-bescherming echt heel belangrijk is. Vraag je opticien voor advies.

De functie van een zonnebril gaat verder dan een hippe modeaccessoire!

 

3 comments

 1. […] op huidkanker. Je ogen insmeren met zonnebrand is wat onhandig, draag daarom een zonnebril met UV bescherming. Daarnaast, met de juiste kleur glazen, heb je veel beter zicht op de weg achter het stuur. Daarom […]

 2. Claudia schreef:

  Wat is het toch weer heerlijk geschreven !!! En het zet me ook gelijk
  aan het denken, zelf draag ik heel snel een zonnebril mede omdat ik heel
  gevoelige ogen heb, maar hoe doe ik dat dan met mijn zoon?? Hij pakt af en toe
  een zonnebril maar al de uren waar hij lekker buiten speeld dus niet!! Hij word van
  moeders hoed ingesmeerd maar zijn oogjes??? ja die worden vergeten ook snap ik
  dat de zonnebril misschien wat hinderlijk kan zijn. Maar misschien weet jij DE oplossing??
  Wij staan open voor alle tips 😉

  • brillenmeisje schreef:

   Bedankt voor je leuke reactie, Claudia.
   Kinderzonnebrillen zijn vaak een ‘ondergeschoven kindje’. 🙂 Maar daarom niet minder belangrijk. Een goed passende zonnebril, eventueel met koordje, werkte meestal wel. De kinderen accepteren het ook makkelijker als ze papa&mama steeds met de zonnebril zien. Succes!