Help, ik moet een bril! – het dilemma van een brugklasmeisje –

Oog Diana Zuidweg

“Moet ik nu een bril?”
– Je moet niks, je mag. Als jij beter wilt zien is het handig.”
“En moet ik hem op school dan de hele dag op?”
– Hoeft niet, je plaagt alleen jezelf als je het niet doet.

Na het meten van haar ogen laat ik het verschil zien met twee glaasjes van -1 dpt. Het is een enorme verbetering.
Geen wonder dat ze moeite heeft met op het bord kijken. Uiteindelijk hoef ik niet eens te zeggen dat ze een bril nodig heeft, die conclusie trekt ze zelf al. Met daarop volgend het besef dat als ze dus een bril gaat dragen nu ook een hele mooie wil. En daar volgt haar dilemma:

Welke bril staat mij het mooist en past bij wie ik ben?

Haar iets oudere broer helpt heel enthousiast bij het vinden van haar mooiste bril. Zijn mening is belangrijk.
Vol overgave brand hij het ene montuur tot de grond toe af en het andere prijst hij de hemel in. Zijn enthousiasme maakt me aan het lachen. Zijn zusje lacht ook, maar de verwarring wordt steeds groter. Hun smaken liggen mijlenver uit elkaar.

Prada 06TV TKY1O1

Een bril van doorschijnend kunststof is zachter in het gezicht.

Heel gaaf vind ik het dat ze uiteindelijk vasthoudt aan haar eigen keuze: een mooie doorschijnende grijze kunststof bril. Het maakt haar stoer, zonder dat hij te hard is.

Ze heeft hem uitgebreid bekeken in alle grote spiegels in de winkel. Dat vind ik beter dan altijd maar die kleine passpiegel op de tafel. Ook qua lichtinval is het vaak anders en helpt het daarom bij het kiezen van jóuw mooiste bril.

Na het laatste rondje in de winkel komt ze terug en vraagt: “Hoe snel is de bril klaar?” Grappig. Het dilemma van een bril moeten is nu veranderd in ‘ik wil ‘m en wel NU!’.

Vanuit een tas klinkt ineens Justin Bieber, het is een melding op moeders telefoon dat het tijd is om naar de hockeytraining te gaan. Dat gaat vandaag niet meer lukken. De ogen van haar dochter zijn gedruppeld voor de juiste sterkte bepaling, daardoor heeft ze enorme pupillen en kan ze niet meer goed focussen (accomoderen).

Voor het hockeyen geef ik nog het advies mee om contactlenzen te gaan dragen. Doordat ze scherper ziet kan ze beter diepte in schatten en wordt haar spel beter. Moeder wisselt een blik met haar dochter en zegt trots: “Ze is al de beste van haar team”.

Wauw! En dan is ze straks ook nog eens één van de hipste brugklassers met een onwijs gave bril!

Meer lezen over het vinden van jóuw mooiste bril?
Waarom je vrouw meebeslist als jíj een bril uitzoekt (en hoe je dat overleeft)

Comments are closed.