“Ik wil een nieuwe bril!” – Waarom?

“Goedemorgen, mag ik iets voor u betekenen?”                           
– Nou, ik wil me graag oriënteren op een nieuwe bril

Aha, leuk! Een uitdaging! Want er wordt nog niet gezegd dat er überhaupt gekocht gaat worden. Ook niet of een nieuwe bril nodig is vanwege slecht zien of dat iets stuk is. Hier start de verleiding, je bent gewaarschuwd! Aan mij om de juiste match te zoeken tussen mens en bril.

Het is vrijdagavond, koopavond, een leuk stel van halverwege de 40 komt bij me aan tafel zitten. Ik ben niet zo goed in praatje pot, even kletsen over het weer of de politiek kost me moeite. Sorry! Liever kom ik in no-time erachter wie ik aan tafel heb en waarom.

Terwijl de dame nog wat suiker door haar koffie roert, leg ik mijn eerste vraag voor: Wat wilt u veranderd zien aan uw huidige bril?  Het chocolaatje wat ze net in haar mond steekt geeft haar nog even bedenktijd. Haar man kijkt bedenkelijk eerst naar mij en dan naar haar. Misschien ook wel benieuwd wat ze gaat zeggen. Het ‘waarom’ wat in haar antwoord zit neem ik mee in de zoektocht naar de meest perfecte bril.

Dan komt mijn volgende vraag: als ik een blik zou mogen werpen in uw kledingkast, wat zie ik daar dan aan kleur, dessins, stijl?  Inmiddels trekt meneer de wenkbrauwen enigszins op, van binnen heb ik er pret om. Misschien is hij deze vragen niet gewend. Ook dit antwoord neem ik in me op en dan ga ik de eerste ronde brillen zoeken.

Dat ik vraag naar de garderobe wil niet altijd zeggen dat dit het goede beeld geeft van de persoon die tegenover me zit. Hoeveel vrouwen (en mannen) vinden het namelijk niet ongelooflijk moeilijk een kledingstijl te vinden die bij ze past. Maar de manier HOE er over gesproken wordt zegt mij vaak al genoeg. Iemand is wel of niet blij met deze garderobe, voelt zich zeker of juist onzeker, wil opvallen of misschien helemaal niet. Dat neem ik allemaal mee in de montuurkeuze.

Wanneer uiteindelijk 3 favoriete monturen op tafel blijven liggen, de 2e ronde koffie is uitgeserveerd en er al heel wat afgelachen is, voelt meneer zich vrij om mij nu aan een spervuur te onderwerpen. Kom maar op! Leuk!

– Stel je altijd dezelfde vragen aan het begin van een verkoop?
– Wordt het altijd de 1e of 2e bril die je aangeeft?
– Waarom pak je er dan nog 10 anderen bij?

Jazeker, ik stel vaak wel dezelfde vragen. Misschien net op een andere manier, maar met hetzelfde eindresultaat. Ja, de kunst is een match te vinden bij één van de eerste brillen. Dat is het leuke van het spel, de uitdaging voor mij. De stemming daalt ook enorm wanneer de eerste 3 monturen totaal niet matchen. En als laatste antwoord, wij vrouwen willen nu eenmaal heel erg zeker weten dat we het aller-, aller-, allermooiste hebben gekozen. Of het nu gaat om schoenen, een jurk of bril. Waarom? Nou, gewoon daarom!

2 comments

  1. erica pach schreef:

    Errug leuk. Herkenbaar. Heeft inderdaad alles met stijl te maken.

  2. Madelon schreef:

    Weer helemaal bijgelezen! Je schrijft inspirerend, verhelderend en leuk! Leest lekker weg en ook nog leerzaam. Leuk kijkje in je vak!! Ga zo door kanjer!
    Liefs van lon.