Op de verjaardag van tante Nel draait het allemaal om de nieuwe bril van tante Jans. Iedereen is het eens dat het hippe montuur haar jaren jonger maakt, ze stijgt bijna op van al die complimenten. Maar nadat ze oom Peter heeft geantwoord hoeveel het haar gekost heeft, valt de hele kamer stil. Bijna 900 Euro! Hoeveel?
Tante Jans slaat compleet dicht, tja, hoe verdedig je nu zo’n kostbare aankoop? Klanten vragen me soms ook: Diana, leg nou nog eens uit waarom deze glazen zoveel kosten. Ik vind dat logisch, geld uitgeven is oké, maar je wilt wel graag weten waaraan en het liefst ook waarom.
De meest kostbare glazen zijn de multifocale. Dit zijn glazen waarmee je veraf en dichtbij kunt zien, onzichtbaar lopen de sterktes in elkaar over. Je hoort me expres zeggen ‘kostbaar’ en niet ‘duur’, want duur is iets wat zijn geld niet waard is en dat zou geen slimme investering zijn. De prijs van multifocale glazen lopen erg uiteen en dat is te verklaren door de volgende keuzes:
- materiaal
- coating
- breedte kijkgebied
De sterkte bepaalt voor het grootste deel de dikte van het glas, het andere deel ligt aan de montuurkeuze. Bij een hogere sterkte kunnen brillenglazen de ogen verkleinen (min-sterkte) of juist vergroten (plus-sterkte). Om dit cosmetisch gezien zo mooi mogelijk weg te werken kun je kiezen voor een dunner materiaal. Je begrijpt, hoe dunner, hoe lichter, hoe mooier en hoe kostbaarder je brillenglazen.
Een coating zorgt onder andere voor minder reflecties van zon-, UV- en lamplicht. Tevens maakt het de veelgebruikte kunststof glazen harder. Hierdoor krijg je minder snel krassen en blijven je glazen langer mooi. De coatingen van tegenwoordig zijn zelfs meer water- en vuilafstotend, ook weer voor meer kijkcomfort. De keuze voor een goede coating heeft dus veel voordelen en ook dit maakt de bril kostbaarder.
Met ‘het kijkgebied’ bedoel ik vooral de overgang naar het leesdeel en de breedte hiervan. Doordat er zoveel sterktes in een multifocaal glas zitten, ontstaat er altijd enige beeldvervorming naar de zijkant toe. Dit fenomeen is iets wat gelukkig steeds verder ontwikkeld wordt en daardoor steeds meer ‘buiten beeld’ valt bij de nieuwste typen glazen. Dat wil niet zeggen dat je met de voorgaande varianten slecht of niet kan kijken, maar inmiddels zijn er mooiere brillenglazen die meer comfort geven in het zien. Zoals met veel dingen in het dagelijkse leven, meer comfort gaat ook in dit geval gepaard met een hogere uitgave.
Uiteindelijk draait het bij de aankoop van een bril vooral om wat je wilt uitgeven voor comfortabel zien. Wat is goed zien jou waard? Zie de investering in een bril als High Definition (HD) voor je ogen.
Terug naar de verjaardag van tante Nel, die heeft namelijk haar nieuwe rode jurk aan en natuurlijk bijpassende schoenen, ook nieuw. Alles bij elkaar slechts 300,- euro. Volgend jaar hoopt ze 64 te worden en koopt ze weer een nieuw jurk. Vandaag belooft ze, als ze 65 wordt geeft ze een groot tuinfeest en dan koopt ze weer een nieuwe jurk.
Toegegeven, stiekem hoop ik dat tegen die tijd tante Jans ook weer een nieuwe bril wil.
1 gedachte over “Hoe kostbaar zijn jouw ogen?”
Reacties zijn gesloten.