Is de klant een zeurpiet of is het een waardeloze bril?

ZEURPIET! Zo voelt ze zich. Steeds weer naar die opticien.
‘Ze zullen wel denken daar: jemig, daar is ze weer.’

Het is einde van haar werkdag en het liefst wil ze gelijk door naar huis. Toch besluit ze opnieuw langs haar opticien te rijden, een dorp verderop. Haar bril zit namelijk nog steeds belabberd. Ze heeft ‘m al bijna een jaar, maar de laatste tijd is het draagcomfort echt WAARDELOOS.

Eenmaal in de winkel komt mijn collega naar me toe voor overleg. ‘Diana wil jij eens kijken, hij blijft maar pijn doen op haar neus en bij de oren. Ze is er al voor de 3e keer in 10 dagen. Ik zie het probleem niet.’

Ik loop op haar af en wil eerst iets duidelijk hebben. ‘U bent geen zeurpiet!’ En leg haar uit dat ik het vervelend voor haar vind dat ze steeds moet komen. Onze winkel is tenslotte 5 dagen per week open, we zijn er dus toch. Maar zij moet er speciaal voor omrijden. Dat vind ik nou juist vervelend voor haar!

De druk die ze voelt van de bril op de neus en bij de oren kan ik niet verhalen op de passing van het montuur. Ik zie geen rode drukplekken, geen deuken of groeven, niets van dat alles.

Ik vraag haar nog een keer te omschrijven wat ze voelt: ‘De bril is voelbaar. Boven de oren knelt hij. Als een band ontstaat er een drukkend gevoel. Ik heb er zelfs hoofdpijn van als ik ‘m een paar uur op heb. Op de neus kan ik ‘m ook niet verdragen. Als ik hem afzet geeft het verlichting, maar kijk ik weer wazig en dus zet ik hem weer op.’

Waarom ik het niet eerder gevraagd heb weet ik niet, ik ben ook mens en heb niet altijd alle kennis in acute paraatheid:

‘Bent u verkouden of pas geweest? Grieperig?’

‘Nou’, zegt zij, ‘ik heb voor morgen een afspraak gemaakt bij de huisarts, misschien zitten mijn holtes namelijk verstopt.’

Ik stel haar nog wat vragen die hierop betrekking hebben en als die allemaal positief beantwoord worden geef ik haar een laatste advies: wacht het huisartsbezoek maar af.

Aan de bril heb ik die middag niets gedaan.
Ze ging naar huis zonder directe oplossing.

Vanwege vakantie ging er wat tijd overheen voordat we weer contact hadden. Maar het vermoeden was juist. Voorhoofd- en bijholte ontsteking gaven de aanhoudende klachten. Inmiddels was er een stevige antibiotica kuur geslikt en was ze klachten vrij.

Wat een impact je gezondheid kan hebben op het draagcomfort van je bril …

Comments are closed.