Zit jij meer dan 2 uur achter de pc en draag je een multifocale bril? Dan heb ik een TIP!

Varilux-Computer_largeZijn secretaresse valt het gelijk op. Hugo heeft een nieuwe bril! Als ze zijn koffie brengt móet ze er wel iets van zeggen: Het staat u goed meneer van Dongen. Ze wacht zijn reactie niet af en verdwijnt snel door de glazen deur. Hij glimlacht. Die nieuwe bril is een goede keus. Als zelfs Linda hem mooi vindt …

Terwijl zijn computer opstart ziet hij door de ruit Van Maasdijk van P&O. Die zet zijn ene bril af, een andere weer op en richt zich tot zijn pc. Ook een nieuwe bril?

Inmiddels is zijn mailbox automatisch geopend en hij gaat aan de slag. Tegen lunchtijd vergaat hij van de pijn in zijn nek en heeft stijve schouders.

“Verdraaid, een nieuwe multifocale bril en nog moet ik mijn kin omhoog doen om goed op de computer te kijken.”

– Herken je deze klachten?
– Zit jij meer dan 2 uur achter de pc?
– Draag jij een multifocale bril?

Laat je niet misleiden dat een multifocale bril ook multifunctioneel is. Dat is die namelijk niet. Ik schreef daar al eens eerder over op dit blog.

De werkhouding achter de computer is heel specifiek. Dat vraagt om een andere kijkoplossing. De sterkte die nodig is voor die afstand zit wat lager in een multifocaal glas. Hierdoor heb je de neiging om je neus in de wind te steken. Ofwel je kin omhoog te doen. Dit geeft onnodige spanning voor nek en schouders wat lichamelijke klachten kan geven.

Oplossing: een bureaubril of computerbril

Het zit hem in het sterkteverloop van het glas. Bovenin zit de sterkte voor op de computer en naar onderen toe loopt het op om ook dichtbij goed te kunnen lezen.

Een opticien kan je hierin het juiste advies geven.

Het is handig om te weten hoe ver je van je scherm en eventuele documenten zit. Vervolgens kan de opticien een mooi op maat gemaakte werkbril voor je maken.

Werkgevers zijn verplicht om een bijdrage te leveren bij aanschaf van een werkbril (vinden ze niet leuk hoor dat ik dit schrijf). Vraag er eens naar.

Meneer van Dongen, directeur van een beursgenoteerd bedrijf, zal zeker meebetalen in de toekomst. Hij heeft het zelf ervaren. Zijn probleem is inmiddels opgelost door een aparte bureaubril, waarmee hij ook ‘zijn’ Linda nog scherp kan zien als ze koffie brengt.

Comments are closed.