Smaken verschillen. Ook in brillenland.   Kies jij wat bij jou past of wat de mode voorschrijft?

Vorige week op zijn werk, een collega komt binnen met een nieuwe bril op. Staat haar geweldig. Zo’n hip zwart montuurtje. Niet te grof, maar wel zichtbaar. Past goed bij haar elegante verschijning en altijd aanwezige kokerrokje met hoge hakken.

Nu komt zijn vrouw thuis. “Kijk schat! Dit is mijn nieuwe bril!” Met alle kleuren van de regenboog was dit ook zonder aankondiging zichtbaar. Er is weinig sophisticated aan deze bril. Zo anders als zijn collega. Hij zoekt naar woorden om het te omschrijven. Kleurrijk. Opvallend. Vrolijk. Aanwezig. Eigenzinnig. Een tikkie overdreven misschien. En concludeert dan hardop:

“Lieverd, hij past geweldig bij je. Dit ben jíj!”

Gisteren werd het me weer eens duidelijk. Op pad met kleermaker en stoffenspecialist Chris Ezerman kwam het gesprek over smaak en de verschillen daarin. Wij, Chris en ik, liggen mijlenver uit elkaar als het gaat om kledingsmaak. De kunst voor hem is te ontdekken wat ik wil en wat bij me past. Wat hij vertaald naar een mooi passend kledingstuk. Voor mij is het belangrijk ook zélf te weten wat ik mooi vind.

Aan mijn adviestafel in de winkel is het niet altijd zo glashelder.

Het is vooral een uitdaging als er duo’s (in welke relatie tot elkaar maakt niet uit) tegenover me zitten die totaal niet op 1 lijn liggen qua smaak. Daar heb ik al eens eerder over geschreven in dit blog. Soms is het gewoon beter om alleen te komen. 😉

De kunst voor mij is uit te vinden wat de brilzoeker nu echt wil. Ook al weet hij of zij het zelf nog niet. Daarnaast is het belangrijk dat het vertaald wordt naar een brilmontuur wat goed past in zijn of haar gezicht.

Een modetrend is niet bedoeld om klakkeloos over te nemen.

Het moet bij je passen. Het moet je ook nog eens staan.

Vertaal modetrends naar je eigen SMAAK!

Een ander persoon kan ongelooflijk mooi zijn met een hip zwart montuurtje. Jij bent misschien veel mooier met een oversized rode bril. Lees ook over het maken van je eigen keuze in de blogpost: Stijl voor ogen.

Wat ik zo jammer vind is dat anderen erover kunnen vallen als jij iets kiest wat bij jou past.

“Jemig schatje, moet je nou zo nodig met je knalrode bril?”

of

“Nou, nou, muppet, kon je niet iets moderns (lees: minder saai) kiezen?”

Dan zou ik willen roepen: Bekijk het nu eens met andere ogen! Beoordeel het nu eens voor de persoon zelf. Die wordt, als het goed gekozen en/of geadviseerd is, heel blij van deze keuze. Dan kan het misschien niet jóuw smaak zijn.

NOU EN!!!

Smaken verschillen nu eenmaal. Ook als het gaat om brillen.

Wees blij!

Comments are closed.