Je wilt het allerbeste voor je kind. Logisch! Om te ontdekken of het wel of geen bril nodig heeft kan knap lastig zijn. Hele jonge kinderen geven het zelf niet aan. Oudere kinderen verdoezelen het soms bewust.
Bovenstaande tweet geeft weer hoe moeilijk het kan zijn de juiste oogzorg te vinden voor je kind. Daar wil ik helderheid in scheppen.
Ik spreek moeders (vaders wat minder) in de winkel over de onzekerheid die een consultatiebureau of schoolarts soms brengt. “Ja, ze zeiden daar dat één oog niet zo goed kijkt. Wat nu?”
Moet je gelijk naar de oogarts?
Nee! Niet per se. Het mag wel.
Uit ervaring kan ik vertellen hoe het gaat op de oogpoli. Ik heb er zelf 4 jaar als optometrist gewerkt en heb nog steeds regelmatig contact met ziekenhuizen en hun specialisten. Een oogarts zal voornamelijk kijken of de gezondheid van het oog goed is.
Het is de orthoptist die een uitgebreide screening doet bij kinderen.
Zij (maar er zijn ook mannelijke orthoptisten, zoals bij mij in de winkel) zal uitgebreid de gezichtsscherpte en de samenwerking tussen de ogen onderzoeken.
Een eerste oogonderzoek gebeurt altijd met oogdruppels. Cyclopentolaat. Deze druppels zorgen ervoor dat je kind niet meer kan inzoomen (accomoderen). Op deze manier kunnen de ogen de orthoptist niet meer ‘voor de gek’ houden. Als er wel geaccomodeerd wordt, kan er een heel andere sterkte gemeten worden. Zo zou een verkeerde bril voorgeschreven kunnen worden.
Een orthoptist kan ook werkzaam zijn buiten het ziekenhuis.
Eigen praktijken komen voor, maar tegenwoordig zijn ze ook bij zelfstandige opticiens te vinden. Het voordeel daarvan is dat je kind nog niet ‘ziekenhuis-patiënt’ is. Wat overigens niet een probleem hoeft te zijn natuurlijk. Daarnaast zijn de wachttijden erg kort, zo niet nihil.
Moet je betalen voor een onderzoek door een orthoptist?
Ja! Vaak wel.
In het ziekenhuis gaat de rekening via je zorgverzekering. Nederland is één van de weinige landen die de (vaak veel lagere!) kosten van een orthoptist, werkzaam buiten het ziekenhuis, niet vergoedt. Raar, maar waar.
Van – glazen naar + glazen.
Om te voorkomen dat een foute brilsterkte wordt voorgeschreven, zoals in de tweet hierboven, is druppelen bij kinderen een must. Ik maak zelfs ook mee dat ik ook volwassenen druppel voor een uitgebreid oogonderzoek. Als optometrist ben ik namelijk ook bevoegd om specifieke oogdruppels te gebruiken voor uitgebreide oogonderzoeken.
Dus waar moet je zijn?
Een orthoptist of optometrist werkzaam in een optiekwinkel is in mijn ogen een mooie start. Zo kom je op korte termijn te weten of er een gegronde reden is tot twijfel. Als dat het geval is heb je alsnog de keuze naar de oogarts te gaan of te blijven bij deze specialist. Mocht de orthoptist of optometrist reden hebben om je alsnog door te verwijzen naar het ziekenhuis, dan is die afspraak vaak snel geregeld.
De scholen gaan weer beginnen. Kan jouw kind alles goed zien?