Brillen en kabouters.

Brillen en kabouters

“Echt, niks, helemaal niks mee gebeurd.”
“Toen ik vanmorgen wakker werd, lag ie zo op mijn nachtkastje.”
“Ik deed het etui open en toen lag de poot los in het doosje.”

In de brillenwereld is het soms toch de vraag: Bestaan kabouters wel of niet?

Een bril gaan niet vanzelf stuk. Niet in de zin van je legt hem op het nachtkastje en de volgende morgen zit het neuspadje plat tegen het glas. Maar mochten kabouters wel bestaan, dan zijn het wel hele ondeugende wezentjes!

Als een paar billen op een bril hebben gezeten, zie ik dat meestal wel. En heus, er zijn veel meer opticiens die dat herkennen. Het is een typische knik tussen de pootjes en het voorstuk van de bril. En niet altijd makkelijk om weer helemaal te herstellen.

Met zo’n bril in handen maak ik meestal heel voorzichtig een grapje.
“Het lijkt wel of iemand met zijn charmante billen op de bril …”
Verder hoef ik dan vaak niet te gaan. Er wordt geglimlacht en geknikt. Ja, de bril zat klem tussen billen, arm, leuning, bed, koffer, keukenla, en ga zo maar door.

Dat een bril stuk gaat of verbogen wordt, dat kan uiteraard. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp. En dan kan er van alles mee gebeuren. Ook zaken die niet altijd te verklaren zijn, zelfs niet door de opticien.

Heb je hem op je neus, dan kan die gestoten worden of klem komen bij stoeien of een knuffel. Heb je hem af, dan is hij net zo min veilig als je hem niet goed opbergt.

Wat te doen als je bril scheef is?
Ga in geen geval zelf proberen het probleem op te lossen. Het terugbuigen brengt risico’s met zich mee. Een opticien zal die risico’s beter inschatten en kunnen uitleggen. Vervolgens zal hij/zij met beleid proberen de bril weer in de juiste vorm te krijgen. Soms is het veel werk en zal de bril moeten worden achter gelaten. Een reserve bril is dus wel handig.

Wat te doen als je bril stuk is?
Ga niet aan de slag met secondelijm! Dan zou het zomaar kunnen dat de bril daarna echt niet meer te repareren is. Wil je weten of het gemaakt kan worden, ga langs bij je opticien. Of, ik spreek uit ervaring, maak foto’s en vraag per mail of het gerepareerd kan worden. De kans is groot dat de bril niet direct gemaakt kan worden. Soms moet hij zelfs opgestuurd worden ter reparatie. Opnieuw, een reserve bril is belangrijk.

Hoeveel geld je ook uitgeeft voor een bril, alles kan uiteindelijk stuk. Natuurlijk komt een kapotte bril nooit uit, baal je er enorm van en gaat het nooit expres. En je hebt gelijk, soms moet het ook niet mogen. In alle gevallen is mijn advies: ga het gesprek aan met je opticien en zoek naar een oplossing.

Oh, en mocht je je afvragen of kabouters brillen dragen, geen idee!

Comments are closed.