“Het kan niet!” Daar gelooft een Cubaan geen mallemoer van!


Ga als westerling niet met een Cubaan in discussie als het gaat om de mogelijke onmogelijkheden in het leven. Want je verliest het geheid. Welke grenzen zij ook kennen in hun leven (en dat zijn er veel), zij zijn geniaal in het denken in mogelijkheden.

In mijn leven ben ik nog nooit langer dan 18 dagen van huis geweest. Komt natuurlijk doordat ik nog zo piep ben. Hartstikke jong dus. Of een laatbloeier. Of een twijfeldoos. Of vul maar in.

Maar ik vond het ook gewoon niet kunnen. Zeg nou zelf, als zelfstandig ondernemer laat je de boel toch niet zomaar achter? Dat zijn nu eenmaal de consequenties van het ondernemen. Je zit vast. Muurvast.

Maar toen werden er jonge mensen om mij heen ziek of ze kwamen zelfs te overlijden. Je kent dat wel (of hopelijk niet), bericht na bericht waarbij je denkt “nee, dat kan niet waar zijn!”

Vervolgens werd ik aangesproken door een vrouw met dezelfde woorden die ik altijd tegen een ander zeg: Is het echt onmogelijk om deze wens van jou uit te voeren, Diana?

Ze wachtte niet op een antwoord. Die wist ze tenslotte al. En ik ook.

Beren en kalkoengieren

Jeempie, wat was ik bang dat ik heimwee zou krijgen. Of erger nog, mijn online aanwezigheid ging missen. Of mijn werk niet goed zou overdragen. Of zaken zouden passeren waar ik bij móest zijn. En zo zag ik nog wel meer beren op de weg.

Nou ja, in Cuba heb je het dan eerder over kalkoengieren op de weg. En die zijn echt indrukwekkend, maar ook oerlelijk.

Uiteindelijk ging ik dan toch echt voor 4 weken naar Cuba

1001 dingen vind ik daar zo leuk. Mijn bezoek is niet voor niks de 10e keer geweest. Maar wat ik nou zo graag en zo lang mogelijk vast wil houden is dit: niksen! Gewoon een x aantal uur per week niks doen. Echt niks!

Denk je in als je dit niet 24/7 voor handen hebt: boeken, magazines, internet, kabel TV, laptops, tablets, smartphones, kranten, etc.

Maar denk wel aan dit: zitten, beetje rondkijken, je gedachten de vrijheid geven, de focus van de dag loslaten, etc.

Gewoon dus even stoppen met alleen maar input geven.
Worden dan niet de meest creatieve ideeën geboren?

Vraag: Is écht niksen nou écht onmogelijk?
Ik geloof er geen mallemoer van!
En jij?

Comments are closed.