Ogen als rugbyballen? Astigmatisch? Torisch? Cilinder? Watte!?

Astigmatisch oog

“Wacht even! Ik heb het recept van mijn vorige opticien in mijn tas.” Laat de dame in kwestie nu een hutkoffer als handtas bij zich hebben. Dat gaat even duren. “Laat maar, ik meet de bril toch even door.” Alsof ik iets raars zeg kijkt ze me met grote ogen aan. “Maar ik heb hele speciale glazen hoor!”

Inderdaad. Heel speciaal. Omdat haar ogen astigmatisch zijn.
Er zit dus een cilinder in haar glas.

Een opticien heeft haar wel eens verteld: mevrouw, uw ogen zijn als rugbyballen. In de ene richting is de oogbolling vlakker dan in de andere richting. Zo heeft u ook 2 verschillende sterktes nodig in uw brillenglas.

Geen basketballen dus, maar rugbyballen.

Daar zit je dan met je goede gedrag en een complex erbij. Abnormale ogen!

Maar een cilinder is dus helemaal niet zo abnormaal. Eigenlijk zijn de meeste ogen die ik meet astigmatisch. Oftewel niet kogelrond, maar inderdaad meer een rugbybal of eivormig.

Die verschillende sterktes voor hetzelfde oog kunnen prima in 1 brillenglas geslepen worden. En  nee, dat is niet per definitie een veel duurder glas. Misschien scheelt het soms iets, maar meer dan een tientje zal het niet uitmaken.

Soms kijkt zo’n cilindrisch glas een beetje vreemd in het begin. Deurposten kunnen wat scheef staan. Of je kunt een beetje dronken gevoel hebben. Een beetje dan hè! Het kijkt met name anders als je al heel lang gewend bent om zonder die correctie te kijken. Of als de cilinder veel sterker is geworden in de loop der jaren. Je opticien vertelt je van te voren wat je kunt verwachten van de nieuwe sterkte. En je helpt jezelf om niet te lang te wachten met een nieuwe sterkte.

Een cilinder geeft je meer scherpte, meer contrast.

Deze correctie moet wel exact op de juiste manier ingeslepen worden. Bij kleine afwijkingen kunnen soms grote kijkklachten ontstaan. Vakwerk dus!

Een grote toename van het astigmatisme is trouwens een goede reden om je ogen eens volledig te laten screenen door een optometrist. Die kijkt niet alleen naar de sterkte, maar ook naar de gezondheid van het oog. Zo zijn veranderingen aan het hoornvlies of in de ooglens soms de oorzaak van de cilinder toename. Dat zou een reden kunnen zijn om de oogarts te raadplegen of de cilindersterkte in je bril juist niet aan te passen. De optometrist kan je hierin een passend advies geven.

Kortom, iedereen heeft heel speciale ogen.
Basketballen of rugbyballen.
Allemaal prachtige en unieke oogballen.

Comments are closed.