Draag jij een bril die je mooier maakt?

Bril by Het Brillenmeisje

Met een zwarte stift teken ik wat op een kladje. Het moet een bril gaan voorstellen. Mijn ogen schieten heen en weer tussen papier en foto. Ik lach een beetje om mezelf. Omdat ik zo graag wil dat ze begrijpen wat ik bedoel, ben ik aan het tekenen gegaan. Wat denk je ervan? 😉

“Wat vind jij nou van die bril?”

Twee dagen geleden wordt er een Iphone onder mijn neus geschoven. De stilte die valt is vol verwachting. Ik kijk naar een foto van een vrouw van 65+ met een grote kunststof zonnebril op haar neus. Ze woont niet hier, maar wil wel mijn mening.

Nu zitten ze bij me aan tafel. Moeder en dochter. Niet me de bewuste bril. Die is nog niet gekocht. Wel hebben ze een grotere foto voor me meegenomen.

“Ik ben altijd juf geweest. Nu wil ik een vrolijke bril die me ook lief maakt.”

Kijk, daar kan ik wat mee. Dat is dus de wens, de uitstraling die haar nieuwe bril moet gaan geven. Maar dan kloppen er toch een aantal dingen niet op de foto.

Daarom mijn kladje. Een schets. En voor het effect zet ik er dikke zwarte pijlen bij.

 1. oplopende bovenlijn
 2. verlaagde neusbrug
 3. grove hoeken/zijkanten
 4. passing/raakvlak neus
 5. plaats van de ogen in het glas

En met plezier vertel ik wat ik zie. Geen moeilijke theorieën. 
Gewoon kijken met je ogen.

 1. Ken je die stripfiguren die altijd boos kijken door die dik aangezette wenkbrauwen in V-vorm? Nou dat gebeurt bij deze bril. In haar geval maakt deze bril beetje bozig.
 2. Door de verlaging bij de neusbrug wordt 1. nog eens extra aangezet. Beetje bozig wordt nu BOOS.
 3. Het grove materiaal aan de zijkant maakt de bril hard. De rechte lijnen in het gezicht worden niet verzacht. De juf blijft juffig.
 4. De neusbrug sluit rondom niet aan. Bovenin bij het boogje ontstaat ‘inkijk’. Bij lang dragen verwacht ik drukpunten laag op de neus, het enige rustpunt van de bril.
 5. Door haar korte gezicht en hoge neusbotje staat de bril hoog. Oftewel haar ogen zitten onder het midden in het glas. Dit staat vreemd.

Conclusie: Deze bril maakt de juf niet vrolijk en/of lief.

Mijn advies voor deze 65+ juf: Een bril met neusvleugels die verder van haar gezicht afstaat. Dat geeft ‘lucht’ en een minder gedrongen effect. Het montuur moet zachte vormen hebben. En de kleur bij voorkeur niet een te groot contrast met haar en huid, om vooral een lieve uitstraling te geven.

Met de juiste bril een BRILjante uitstraling!

One comment

 1. Gretha Smit- de Jong schreef:

  mooi weer gegeven. Mocht je ooit uit gekeken zijn in de optiek 😉 dan kun je altijd nog gaan tekenen 😀