“Help! Mijn kind moet een bril!” ____________ Tips voor de liefste papa’s en mama’s voor de allermooiste kinderbril.

collage

Jona en Ron zijn broers. Geen tweeling. Al zou dat wel kunnen. Ze lijken wel heel erg op elkaar. Dragen dezelfde kleding. En nu moeten ze ook alle twee aan de bril. Het liefst natuurlijk dezelfde kinderbril?!

Voor ouders kan een eerste kinderbril veel vragen geven. Waar let je op? Welke maat? Welke vorm? Waar kun je het beste kopen? Is het wel echt nodig? Hoe dik worden de glazen? Wordt mijn super-lieve-altijd-leukste-kind-ter-wereld straks gepest?

Pesten met een bril is gelukkig niet echt meer aan de orde. De juffrouw of meester spelen handig in op veranderingen  in de klas. Daarnaast zijn er supertoffe kinderbrillen.

Wat zijn de signalen dat je kind mogelijk een bril moet?
–       dichtbij de TV gaan zitten
–       boek, tablet of speelgoed erg dichtbij houden
–       scheelzien
–       veel wrijven in de ogen
–       hoofdpijn
–       ogen toeknijpen bij TV of op het bord
–       hoge brilsterktes in de familie

Dan heeft je kind een bril nodig. Waar begin je?
Ga eens rustig bij de opticien brillen passen. Voel, pak en pas. Maak kennis met de nieuwe omgeving van een brillenwinkel. Laat je kind zich op zijn gemak voelen. Hij zal er tenslotte (zeer) regelmatig komen.

De leukste bril voor het liefste kind:
De sterkte is belangrijk bij de keuze van het montuur. Hoe meer plus-sterkte hoe beter het is om niet een te platte/rechthoekige bril te kopen. Dan worden de glazen veel dikker dan bij een montuur met wat rondere vormen. Echt rond hoeft ook weer niet hoor!

Koop de bril niet ‘op de groei’. Het werkt niet zoals met schoenmaten en broeklengten. De bril past wanneer de pootjes netjes langs het gezicht naar de oren loopt. Zonder echt te raken of te snijden in de huid.

Een kinderneus moet goed passen bij de ‘neus’ van de bril. Laat deze vooraf goed afstellen. Vervolgens mag het kind wat mij betreft een rondje rennen in de winkel om te zien of het goed blijft zitten. Let op: niet overal mag gerend worden. 😉

Kijk goed naar de plaats van de ogen in het glas. Het mooist staan ze in het midden van het glas. Of anders ietsjes uit het midden richting neuskant.

De pootjes van de bril moeten afgepast worden achter de oren. Soms is inkorten noodzakelijk of bijvoorbeeld krulveren voor meer grip. De opticien kan daar een advies in geven.

Jona en Ron hebben inmiddels een tweelingbril gekocht. Dezelfde, maar net niet helemaal (zie foto). Anders zouden ze de verkeerde bril op kunnen zetten.

Heb je vragen over kinderbrillen? Mail me gerust: diana@brillenmeisje.nl

Comments are closed.