“Ik ga nu even uw oogdruk meten, meneer. Daarbij voelt u een luchtstootje op het oog waar u van kan schrikken.” Als dan het luchtpufje volgt knippert de één even met zijn ogen en zie ik denken ‘mwa, was dat het’. De ander schiet tegen de rugleuning van de stoel met nog net geen whiplash tot gevolg. Nou ja, daar lijkt het bijna op dan.
Standaard bij een goede oogmeting
Oogdruk meten is een standaard testje bij een basis oogmeting vanaf 45 jaar. Het is zo gebeurd, doet geen pijn en is een belangrijke waarde. De druk in het oog kan namelijk ongemerkt oplopen naarmate we ouder worden. Het is goed om te weten welke oogdruk hoort bij jouw ogen.
Glaucoom
Een te hoge oogdruk wordt glaucoom genoemd. Dan is de druk in het oog dermate hoog dat er schade ontstaat aan de oogzenuw. Zo kan er verminderde gevoeligheid van de zenuwvezels in het netvlies ontstaan. In een verder gevorderd stadium heeft dat gezichtsveld uitval tot gevolg en dit is onomkeerbaar.
Risicofactoren
Er zijn omstandigheden die ervoor zorgen dat je meer kans hebt om glaucoom te ontwikkelen. Ik zet ze op een rij:
- Hoge oogdruk
- Glaucoom in de familie
- Sterkte gelijk of meer dan plus of min 4 dpt.
- Negroïde afkomst
- Gebruik van bepaalde medicijnen
Wanneer is de oogdruk te hoog?
Vroeger werd er makkelijker een grens gegeven. Een oogdruk van meer dan 21mmHg (kwikdruk) was te hoog. Tegenwoordig wordt er meer onderzoek gedaan voordat er werkelijk sprake is van glaucoom. Zo wordt de dikte van het hoornvlies gemeten. Als deze dikker is dan normaal, meet de oogdruk automatisch wat hoger. En juist lager bij een dunner hoornvlies. Er wordt gekeken naar de oogzenuw, deze verandert bij te hoge oogdruk. En zo volgen er meer onderzoeken bij de optometrist of oogarts om te bepalen of er sprake is van glaucoom.
Is er wat aan te doen?
Ja en nee. De oogarts kan door middel van medicatie of andere behandelingen de druk omlaag brengen. Zo wordt het probleem niet opgelost, maar de schade die op de lange termijn ontstaat wordt beperkt of vertraagd.
Gelukkig is er tegenwoordig veel aan glaucoom te doen. Belangrijk is wel dat het op tijd opgemerkt wordt. Ben jij 45 jaar of ouder? Laat je oogdruk dan eens per 2 jaar meten. Zijn er factoren waardoor je mogelijk meer risico loopt (zie hierboven), vraag dan je optometrist om een uitgebreide glaucoomscreening.