Zelfstandig maakt het verschil

IMG_1289

Een korte discussie over hoe laat de wekker moet. Nota bene voor de zondagmorgen.Een dag waarop ik eens in de week uit mezelf wakker wil worden. Maar nu niet. Geen tijd. Het is de zondag van de Opti, de jaarlijkse optiekbeurs in München. 1 dag om alles gezien te hebben en niks te willen missen. Dus niet miepen en die wekker zetten!

Of ik alle brillen zelf kies? Ja, eigenlijk wel.
Natuurlijk, als er collega’s bij zijn doen we het met elkaar. Of als ik er niet ben, doen zij het. Maar elke bril wordt gekozen door degene die het dichtst bij de klanten staat.

Ik wordt er persoonlijk heel blij van, maar ik zie het ook als een groot voorrecht als zelfstandige opticien. Er is geen team die vanuit een kantoorpand, zonder enig persoonlijk contact met mijn klanten, voorschrijft welke brillen in mijn winkel komen.

Een gezicht bij een bril

Iedere bril die door mijn handen gaat kies ik bewust voor een bepaalde doelgroep. En in die groep heb ik altijd wel een specifieke klant voor ogen, een gezicht zelfs. Ik denk dan zoiets als “Zou mevrouw Janssen van 63 dit kiezen?”. Of “Heeft Els Ommoord van 37 het lef om dit te dragen of zou ze liever die andere kleur kiezen?”.

Oog voor onderscheidend

Uit de meeste collecties kies ik elke bril maar één keer. Een zelfstandige opticien kiest niet voor massa inkoop. Daardoor kan ik me ook richten op onderscheidende merken. Exclusieve oogmode. Bekende merken, maar ook minder bekende. Ik kies graag brillen die opmerkelijk zijn, bijzonder, anders dan anders. Net zoals mijn klanten dus zijn!

Door kleinere collecties in te kopen, heb ik een grotere variatie in mijn winkel. Dat moet ook het verschil maken voor de winkels die elke bril zelf kunnen kiezen. Variatie, geen keuzes van de massa.

Klanten met lef

Doordat ik geen grote aantallen kies, kan ik sneller schakelen als er nieuwe dingen op mijn pad komen. Nieuwe trends opduiken. Zo ook op deze beurs in München. Pad na pad loop ik af. Ik ben allang vergeten dat het mijn vrije zondag is. Soms houd ik mijn pas even in. Getriggerd door iets moois, iets nieuws, iets anders, maar wel iets waar je lef voor nodig hebt. Dat heb ik wel en mijn klanten gelukkig ook!

PS Over 2 weken dus nieuwe collecties in de winkel! 😉

Comments are closed.