Vieze bril

opticien

Zaterdagmiddag, een bril wordt gebracht ter reparatie. Het is de ‘klusbril’ van meneer en een jaartje of 4 oud. Met tissues, en in gedachten een fles ontsmettingsvloeistof ernaast, haal ik de bril uit elkaar. Het is erg lang geleden dat hier een poetsbeurt aan gewaagd is. Ieuww! Ook dat kan mijn werk wel eens zijn. Vies!

Gelukkig zijn dit uitzonderingen hoor. Anders vond ik het vak minder leuk vrees ik. Maar ook als je bril lekker zit en goed kijkt, zijn er redenen om regelmatig de opticien te bezoeken. Natuurlijk weet je zelf de bril in basis goed te onderhouden. Maar schoonmaken en onderhoud lukt niet altijd zonder de opticien.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • neuspads vervangen kunnen worden. Deze verkleuren door de tijd vanwege hun poreuze structuur.
  • wit geworden oortips of kunststof veren vervangen of gepolijst kunnen worden. Het wit worden komt door het uitdrogen van de toplaag (huid, UV, e.d.)
  • vuiligheid tussen frame en glas kan komen en een viezig randje geeft. Dit kan door een ultrasone badje verwijderd worden.
  • schroefjes kunnen loswerken. Deze worden bij de opticien weer geborgd met een speciale locktite.

Wist je trouwens ook dat je bril een heleboel verklapt over jou?

Als ik je bril vast heb, ruik ik dat je heel wat sigaretten rookt per dag. Ik zal er niet aan toevoegen ‘meer dan gezond voor je is’. Want iedereen heeft zo zijn ding.

Ik zie aan je brillenglazen als je het plafond gewit hebt. Want jij, met je bril in je handen om te poetsen, kan die spetters niet zien.

Wanneer ik je bril afstel, zal ik zeggen dat je haar goed zit. Want al die kleine haartjes op je gezicht en bij je oren verraden namelijk een knipbeurt.

Als ik zo doorga durf je nooit meer langs te komen. En dat is nu juist wat ik wel adviseer.

Ik kijk naar je uit!

 

Comments are closed.