Oogbescherming op de piste

De ski-hormonen lopen al hoog op zo hier en daar. Ik heb daar geen last van, tenminste  niet van die hormonen. Dat gesleep met ski’s, stokken, helm.  Wat een gedoe vind ik dat. Nog niet te spreken over koude vingers en tenen. Nee, mij niet gezien.

Ga jij wel skiën?
Denk aan goede oogbescherming!

Dat je goed tegen zonlicht kan, wil niet zeggen dat je zonder zonnebril kunt. UV straling is namelijk niet hetzelfde als fel licht. Te veel UV brengt schade toe aan je huid en je ogen. Daar is niemand ongevoelig voor. Bij onbeschermd zonnen wordt je huid rood en gevoelig. Het gaat verbranden. Deze slechte invloed heeft UV straling ook op het tere oogweefsel. Het kan (blijvende) schade veroorzaken. Denk aan de oogleden (huidkanker), het bindvlies en hoornvlies (sneeuwblindheid), de ooglens (staar) en het netvlies (maculadegeneratie).

Onbeschermd is onverstandig!

Dus bescherm je ogen goed. Ook wanneer het bewolkt is, is er UV straling. En sneeuw weerkaatst dit ook nog eens. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede zonnebril voor in de sneeuw?

  1. 100% UV bescherming
  2. glazen van kunststof of polycarbonaat (bijna onbreekbaar)
  3. contrast verhogende kleur (beter diepte zien)
  4. rondom aansluitend op het gezicht (weinig lichtinval)
  5. enige ventilatie (tegen beslaan)
  6. goed afpasbaar (draagcomfort)
  7. eventueel op sterkte (of combineren met contactlenzen)
  8. passend bij de rest van je ski-outfit 😉

Het gebeurd nog wel eens dat een oude bril voorzien wordt van zonneglazen. Deze monturen zijn vaak minder geschikt. Onder andere doordat er veel lichtinval is van boven en opzij. Je investeert vaak in veilig materiaal en beschermende kleding. Al is het maar voor een enkele week of iets langer per jaar. Vergeet daarbij vooral je ogen niet.
2e hands zijn ze slecht verkrijgbaar!

Goede oogbescherming is onmisbaar op de piste.

Comments are closed.