Toegegeven, ik benijd alle dames (en heren!) die met een stel potloden, poederdozen en kwasten de meest oogverblindende looks creëren. Bijna jaloersmakend! Dus ik heb ook een keertje ‘les’ genomen. Maar tevergeefs. Het lukt me niet.
December is weer de maand van de glamorous eyes. Alles wordt uit de kast gehaald om de ogen extra power te geven voor de kerstborrels en eindejaars- feestjes. Maar er is weinig charmants aan rode waterige ogen. Daarom deze blogpost met belangrijke informatie over ooginfecties & make up. Zo sta jij straks met stralende ogen te proosten op het afgelopen jaar.
Ooginfectie
Het is een veel voorkomende oogaandoening: bindvliesontsteking of conjunctivitis. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bedekt met een dun doorzichtig laagje. Het bindvlies (conjunctiva). Dit kan geïrriteerd raken of ontstoken zijn. Je hebt dan klachten (in meer of mindere mate) als:
– rode ogen
– waterige ogen
– jeukende ogen
– pijnlijke ogen
– zanderig gevoel
– witte of doorzichtige afscheiding
– dichtgeplakte ogen bij het wakker worden
Mogelijke oorzaken
– make up die over de datum is
– besmet make up van een ander gebruikt
– onhygiënisch omgaan met contactlenzen
– lenzen te lang dragen
– allergie (hooikoorts, make up, lenzenvloeistof)
– kijken in de hoogtezon zonder bescherming
– zonnebaden en skiën zonder zonnebril
Niet alleen contactlenzen en lenzenvloeistof hebben een bepaalde houdbaarheid. Maar ook je mascara (4-6mnd), oogpotlood (18mnd) en oogschaduw (18-24mnd). Ooginfecties kunnen gemakkelijk ontstaan door bacteriegroei in bijvoorbeeld de lenshouder, je mascara en make up kwasten.
Oplossing
Bij een ooginfectie hoef je niet direct naar een arts. Je geeft je ogen eerst de gelegenheid te herstellen door:
– geen make up te dragen
– lenzen uit (bril mag wel!)
– goede oogbescherming (zonnebril)
Voorkomen
Na ongeveer 2-3 dagen moeten de klachten beduidend minder zijn. Om herhaling te voorkomen, want bacteriën zijn niet zomaar weg, is het verstandig om:
– make up te vervangen
– make up sponsjes en kwasten vervangen of reinigen (met alcohol)
– contactlenzen vervangen (of vraag je specialist om advies)
– lenzendoosje en vloeistof vervangen
Wanneer je veel pijn hebt of wazig ziet is het beter om direct een arts of optometrist te raadplegen. Doe dit ook als de klachten na 2-3 dagen niet afgenomen zijn.
Zorg goed voor je ogen!
PS Als ik jou, je klanten of relaties iets nuttigs heb kunnen meegeven met deze informatie en jij bent goed in make up advies … 😉