Mannen. Vrouwen. En brillen.

Ze zucht en rolt met haar ogen. Hij heeft zijn keuze gemaakt. Deze bril wordt het. Hij pakt hem nog eens op en legt hem midden op tafel. Knikt er nog eens bij en leunt achterover. Klus geklaard, lijkt hij te denken. Dat had hij gedacht! Zij zucht nog een keer. En opnieuw vraagt ze hem: Weet je het zeker schat? Moet je niet nog meer brillen passen?

Cliché
Echt, er is weinig in mijn vak wat ik leuker vind dan ‘gewoon’ een mooie bril uitzoeken met iemand. Man. Vrouw. Maakt mij niet uit. Maar dat het anders gaat bij de verschillende sexen, laat dat helder zijn. Is dat cliché? Misschien. Want hoe was het ook alweer? “Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus.”

Mannen
Als ze bij me aan tafel zitten zijn er twee mogelijkheden. Ze leggen haarfijn uit wat ze verwachten van een nieuw montuur, tot in detail. Of er is niet over nagedacht en ze hebben dan ook echt geen flauw idee. Het maakt mij niet uit. In beide gevallen luister ik naar wat de mannen vertellen, mét of zónder woorden. Ook laat ik ze vaak monturen passen waar ze niet om gevraagd hebben. Om ze een beetje uit de tent te lokken. Grenzen opzoeken. Eén ding doe ik NOOIT! Te veel monturen laten passen. Als de mooiste bril gevonden is, dan is het oké. Nog meer passen? Nee. Deze is toch goed? Klaar dan.

Vrouwen
De kunst is om bij de eerste paar brillen die gepast worden een match te vinden. Een glimlach op het gezicht. En een gevoel van ‘hé, deze zou het wel eens kunnen worden’. Dat geldt trouwens ook bij de mannen. Maar daar waar zij al geneigd zijn te stoppen, willen de vrouwen graag nog even doorpassen. Zij zijn namelijk vaak ingesteld op een langere passessie. Eigenlijk net als met kleding kopen. Natuurlijk, ook hier zijn er uitzonderingen. Maar de vrouwen willen graag een belangrijke vraag beantwoord zien: heb ik nu echt, echt, echt de leukste bril van de hele winkel?

Of ik dus liever mannen adviseer dan vrouwen bij een montuurkeuze?
Maakt me niks uit.
Zolang ik maar zeker weet dat ze de aller-, aller-, allerleukste bril kiezen!!!

One comment

  1. […] week zei een man in de winkel: ik zou die bril nooit zelf gepakt hebben, maar ik zie nu wel wat de mogelijkheden […]