Oogcontrole

Een wachtkamer met lege witte muren. De schilderijen nog op de grond. Nieuwmodernisme? Al zo’n jaar of 4 dan. Het is er kil. Of ligt dat aan mij? Ik pak een gekreukeld magazine en kijk of er een boeiend onderwerp in staat. Jaja. Alsof ik het met aandacht zou gaan lezen, in alle rust, en dan plotseling binnen geroepen word.

In zijn witte jas kan hij nog zo lief, mooi en charmant zijn. Maar hij krijgt niet snel een glimlach van mij te zien. Toch zit ik 2 keer per jaar bij de tandarts in de stoel. Niet omdat ik klachten heb. Daar zijn juist die controles voor.  Hij controleert mijn gebit om problemen te voorkomen of vroegtijdig op te lossen.

Oogcontrole
Bij de opticien of optometrist is het net zo. Je hoeft niet altijd klachten te hebben om je ogen te laten meten. Soms weet je gewoon niet wat je mist aan scherpte. Daarnaast kun je klachten hebben die je zelf niet direct relateert aan een oogafwijking. Maar met een bepaalde oogcorrectie wel opgelost of verminderd kunnen worden. Denk aan klachten als:

  • branderige, rode, tranende of vermoeide ogen
  • hoofdpijn
  • concentratieproblemen
  • moeite met diepte zien
  • moeite met zien in het donker
  • de verkeerde mensen gedag zeggen
  • etc.

Kunstgebit
Niet iedereen ziet het belang van een oogcontrole. Dat is jammer. Deze mensen geven aan geen klachten te hebben en dus gaat het goed. Om toch het belang ervan in te zien gebruik ik graag deze vergelijking: Waarom wel regelmatig een controle bij de tandarts? Terwijl je met een kunstgebit prima je steak kan eten. En waarom dan niet regelmatig een oogcontrole? Een kunstoog kijkt tenslotte voor geen meter.

Advies
Het is aan te raden om elke 2 jaar een oogcontrole te laten doen. Dit kan heel goed bij de gediplomeerde opticien. Er zal gemeten worden of je een bril nodig hebt en de oogdruk wordt gemeten. Je kunt ook (zonder verwijzing) een afspraak maken bij de optometrist. Deze kan je ogen wat uitgebreider onderzoeken op de algehele gezondheid. Zo weet je nog beter hoe het ervoor staat.

Heb je specifieke oogklachten, ook dan kan een opticien of optometrist je verder helpen. Je hoeft niet per se eerst naar een oogarts. Zij kunnen je, wanneer nodig, via de huisarts doorverwijzen naar de oogarts. Gelukkig gebeurt dat weinig!

Wil je vaker dan 1x per twee jaar op controle, dat mag natuurlijk altijd!

Ik kijk naar je uit!

One comment

  1. Frans schreef:

    Leuk stukje en heel erg waar! Maar een steak eten met een kunstgebit? Dat stelt hoge eisen aan de slager…..