Brillen versus Nespresso

Het gebeurde in Milaan. Om precies te zijn in de Galleria Vittorio EmanueleDe 19e eeuwse winkelpassage met prachtige glazen koepels en mozaïekvloeren. Er moest een kop koffie gedronken worden en, op aanraden van vrienden, natuurlijk hier. Niet geheel zonder schaamte maak ik het openbaar. Dit was mijn duurste kopje koffie ooit!!!

Brillen zijn duur? Nee, koffie is duur!

Twee weken geleden had ik een mooi gesprek met een heer. In alle openheid en met de nodige humor spraken wij over het uitgave patroon voor een kop koffie versus een bril. Hij, als liefhebber van een verrukkelijk kop koffie, en ik, als gepassioneerde brillenfreak, kwamen op het volgende:

Kopje koffie
Uitgaande van het landelijk gemiddelde, wordt er 3,3 kopjes koffie per dag gedronken. Voor Nespresso bestel je capsules, variërend in prijs van 34 tot 42 cent per stuk (meesten/gemiddeld 0,39cnt). Als ik ervan uitga dat je niet alle dagen thuis koffie drinkt, houdt het dan eens op 340 dagen per jaar. Dan kom ik op de volgende berekening:

3,3kopjes x 0.39cnt x 340dgn = 437,58 euro per jaar

Complete bril
De bril voor de bewuste klant bij mij aan tafel was er 1 met multifocale glazen. Het montuur kost 342 euro. De kwaliteitskeuze van multifocale glazen is vrij breed. Mijn klant vindt goede koffie én goed zien heel belangrijk en kiest daarom voor hogere kwaliteit. Zijn glazen kosten 299 euro per stuk. Zijn huidige bril is 3 jaar oud en hij hoopt de volgende bril ook zo lang te dragen. Wat een realistische verwachting is. Dan kom ik op de volgende berekening:

(342montuur + 299glas + 299glas) / 3jaar = 302 euro per jaar

Variatie
Ik kan nog wel even doorgaan als het gaat om de behoefte aan variatie. Op koffie gebied: de enorme keuze aan smaken. Soms kies je voor zacht en soepel. Dan weer liever een krachtige en kruidige smaak. En wat kan je allemaal meer bereiken met een betere machine, melkopschuimers, het toevoegen van likeuren en smakelijke koffie bonbons.

Mijn kop koffie in Galleria Vittorio in Milaan heeft me veel geld gekost, maar het was het moment waard om daar even te zijn en te zitten. De momenten dat je een bril op je neus hebt duren veel langer dan het drinken van een kop koffie.

Een bril draag je elke dag. Het zegt iets over jou. Je stemming. Je functie. Je doel. Is een bril je net zoveel waard als een goede kop koffie?

Comments are closed.