Een bril voor Pedro de Cuba

Het zand kriebelt in mijn sandalen, wat een rotgevoel is dat toch. Ik kom net terug vanhet mooie strand Ancon vlakbij Trinidad (Cuba). Eenmaal thuis, bij de familie waar ik al voor de 9e keer logeer, zit Pedro op mij te wachten. Zijn moeder naast hem herken ik van vorig jaar. Toen bracht ze een enorme pistache kleurige verjaardagstaart, met luciferhoutjes als kaarsjes.

Fysicus
Pedro schat ik mijn leeftijd, half dertig, misschien ietsje ouder. Hij geeft les op de universiteit in fysica.  Als hij merkt dat mijn Spaans nog altijd een beetje zielig klinkt schakelt hij moeiteloos over op Engels. Frustrerend momentje voor mij, opnieuw neem ik me voor toch echt iets meer aan mijn Spaans te gaan doen.

Oogziekte
Het linkeroog van Pedro is volledig blind, als je hem aankijkt is dit oog klein en opaak wit gekleurd. Zijn rechteroog heeft nog een gezichtsscherpte van 3/60. Dat is ernstig weinig en het is verrassend dat hij nog zo goed uit de voeten kan in zijn werk.  De oorzaak is Retinitis Pigmentosa, een ziekte van het netvlies. Hierbij sterven de ontvangende lichtgevoelige cellen af, staafjes en kegeltjes. Het leidt tot een beperking van het gezichtsveld en afname van de gezichtsscherpte.

Bril
Met de juiste bril kan hij nog goed zijn werk doen, verteld hij. Om te lezen en te schrijven zou hij een bril nodig hebben van +12dpt. Zijn huidige bril heeft echter een sterkte van +10dpt. Uit mijn koffer haal ik 2 nieuwe brillen voor hem, 1 voor veraf en 1 voor lezen. Zijn brilrecept is namelijk vooraf naar mij doorgestuurd. Hier in Nederland heb ik een montuurkeuze gemaakt, zonder hem ooit gezien te hebben, in de hoop dat het zal passen.

Cuba
Door mijn vele bezoeken aan dit land weet ik inmiddels dat een bril een moeilijk en kostbaar te verkrijgen hulpmiddel is. Om je een idee te geven: Een gewone leesbril kost ongeveer 2 maandsalarissen. Heb je een recept van een optometrist, ook niet zo makkelijk te verkrijgen, dan is het nog de vraag of jouw sterkte leverbaar is. Als dat zo is, dan is het weer de vraag of er nog monturen beschikbaar zijn. Mocht je bril dan eenmaal in bestelling gaan, dan kan de wachttijd 3 tot 6 maanden zijn.

Missie geslaagd
Als zijn ogen konden glimmen van blijdschap dan hadden ze het nu zeker gedaan. Om mij ervan te overtuigen dat de nieuwe bril van +12dpt goed past en kijkt, begint Pedro te schrijven. In het Engels en hardop de woorden zeggend schrijft hij me een brief, terwijl ik nog steeds naast hem sta. Ik kijk naar zijn keurige schuine handschrift en de vloeiende bewegingen van zijn pen. Opeens is er weer dat rotgevoel, het kriebelende zand onder mijn voeten. Maar jemig, wat kunnen kleine irritaties dan stom en pietluttig zijn zeg!

NB Op maat geslepen brillen afleveren vanuit Struijk Optiek wordt mede mogelijk gemaakt door goede samenwerking met een glasleverancier en monturenfabrikant.

One comment

  1. Bert den Boer schreef:

    BRILjante swingende actie