Kale kop met dubbele diadeem

De zon schijnt en ik geniet heerlijk op het terras van een verse jus, een broodje carpaccio en het uitzicht op de Visbrug. Dordrecht is echt leuk, vooral vandaag!

Een kale man op bruine wandelschoenen met witte sokken loopt langs. In zijn hand heeft hij een stadsgids en op een bijna onderdanige 3 meter afstand volgt zijn vrouw. Als hij de winkelstraat inloopt zet hij zijn zonnebril op zijn hoofd en kijkt even over zijn schouder. Zet dan vervolgens de leesbril, die ook op zijn hoofd stond, op zijn neus en kijkt in de gids. Op het moment dat zijn vrouw naast hem staat en een slokje water wil nemen, schuift hij zijn leesbril weer naar boven, net voor de zonnebril, loopt de schaduwrijke straat in en mist volledig dat zijn vrouw hem een slokje aanbiedt.

Ik kan een glimlach niet onderdrukken, een kaal hoofd met dubbele diadeem.

2 brillen op het hoofd, het gebeurt zo vaak. Of 2 brillen op de neus, komt ook veel voor. Kijk maar eens op het strand. Heerlijk op de stretcher met de zonnebril op en daarvoor dan nog een kant-en-klare-leesbril. Briljante oplossing van een kijkprobleem?

Er zijn natuurlijk betere kijkoplossingen. Een goede opticien of optometrist kan je daarbij helpen. Die vraagt naar je werkzaamheden en je hobby’s. Een vrachtwagenchauffeur heeft namelijk heel andere kijkbehoeften dan een postzegelverzamelaar.

Vaak is multifocaal, dus ver zien en dichtbij in 1 glas, een prachtige oplossing. Toch merk ik vaak nog angst of enorme twijfel om daarvoor te kiezen. Spookverhalen van misselijk worden en misstappen maken spelen daarbij een grote rol. Dit zijn vooral verhalen van lang geleden. Tegenwoordig is de gewenning aan multifocale glazen veel gemakkelijker, omdat de optische designs een beter geaccepteerd beeld geven voor de hersenen. De glazen zijn nu als het ware High Defenition. En een HD-kijkoplossing wil toch iedereen?

Een goede opticien geeft GEWENNINGSGARANTIE.

Als opticien en optometrist geloof ik natuurlijk 100% in mijn (multifocale) glasadvies. Maar om dat kracht bij te zetten geef ik gewenningsgarantie. Dat doe ik niet alleen, maar ALLE goede opticiens en glasleveranciers! Het is voor mij een logisch gevolg, ik geef een kijkadvies, daarmee spreek ik een verwachting uit dat de klant hier gelukkig mee zal zijn. Is dat niet het geval, dan moet ik een andere kijkoplossing bieden. Simpel.

KIJKGARANTIE wordt het ook wel genoemd.

Het niet kunnen wennen aan multifocale glazen kan best nog wel eens voorkomen, maar is met de huidige glazen meer uitzondering dan regel.

Gelukkig maar! Want 2 brillen op je hoofd werkt echt op mijn lachspieren …

Welke kijk- of gewenningsgarantie geeft jouw opticien?

Comments are closed.