Archive for contactlenzen

Brillenmeisje gaat vreemd: CONTACTLENZEN!

Relaxed op vakantie. Dat wil toch iedereen?!
Zorgen maken om je ogen, daar moet je dus niet aan denken. Als contactlensdrager is het daarom noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Ik wil je helpen met wat overzichtelijke informatie. Hiermee verminder je de kans op infecties, discomfort of wazig zien.

UV bescherming
Ik heb er al eerder over geschreven: goede oogbescherming is van groot belang. Je bent gewend om huid en haar te beschermen tegen UV licht. Helaas worden ogen toch nog vaak vergeten. De nieuwe contactlensmaterialen hebben tegenwoordig wel een UV-filter. Maar dit geeft niet voldoende bescherming voor het hele oog en de tere huid daar omheen. Oogschade door zonlicht kan heel pijnlijk zijn en (tijdelijk) gezichtsverlies geven.

TIP: Een goede zonnebril met UV-filter is essentieel in je koffer.

Zwemmen
Zachte contactlenzen zijn te vergelijken met een spons. Ze nemen van alles in zich op. Dus ook de bacteriën uit (gechloord) zwemwater (trouwens ook uit kraanwater!). Dit kan een oogontsteking veroorzaken. Om zo min mogelijk risico te lopen kun je daarom het beste daglenzen dragen. Deze gooi je direct na het zwemmen weg. Harde lenzen zijn niet zo poreus, maar verlies je erg gemakkelijk in het water. Zwem je toch met je lenzen, zorg dan voor intensieve reiniging en desinfectie.

TIP: Zwem met DAGlenzen om de kans op infectie te minimaliseren.

Vliegen
In het vliegtuig is de lucht erg droog. Als lensdrager kun je hierdoor snel last krijgen van droge, rode en/of geïrriteerde ogen. Beter is om geen lenzen te dragen tijdens het vliegen. Mocht het toch gebeuren, zorg voor een flesje comfortdruppels in je handbagage en druppel om de 15 minuten.

TIP: Doe lenzen, bril en vloeistof (max.100ml) in je handbagage.

Ga ruim voor je vakantie nog even op controle of voor advies naar je contactlensspecialist. Hij of zij kan je een persoonlijk reisadvies geven als het gaat om jouw ogen. Zo kun je gaan genieten van je reis zonder (oog)zorgen.

Nog even een SHORT LIST:

  • zonnebril (Ik blijf tenslotte het BRILLENmeisje!*)
  • reserve bril (*Nog altijd!)
  • reserve lenzen
  • contactlensvloeistof
  • comfortdruppels