Wanneer zijn ogen slecht? Dit wordt vaak gerelateerd aan de brilsterkte, maar klopt dat wel? En kan je piloot worden na een oogongeluk?
Dit blog gaat over Maarten: brildragend sinds zijn eerste levensjaar, flinke sterkte nodig én de ambitie om piloot te worden. Hiervoor gelden strenge eisen aan je zicht en zijn oog-ongelukjes het laatste wat je gebruiken kunt.
Sinds dat hij een kleine jongen is roept hij ‘ik word piloot’. Zijn leven staat stil als hij bij het sporten een elastiek in zijn oog krijgt. In korte tijd volgen er vele onderzoeken bij de oogarts.
Maarten is 16 jaar wanneer ik hem ontmoet.
Binnen 5 minuten deelt hij zijn ambitie.
Ik zie een knappe blonde piloot in spé.
Zijn brilsterkte valt in de categorie hoog hypermetroop, oftewel Maarten is verziend en heeft een sterkte van +8dpt nodig om goed te kunnen zien.
Wanneer je piloot wilt worden mag je oogafwijking niet groter zijn dan -6 of +5dpt. Maarten wil daarom zodra hij 18 jaar is nieuwe lenzen laten inplanteren (clear lens extractie), waarmee hij van die hoge plus-sterkte afkomt en dat obstakel voor zijn droom-carrière wordt weg genomen.
Niet voorzien is een stom elastiek-ongeluk.
Zijn linkeroog is beschadigd.
De pupil werkt minder goed en er zit staar.
Sinds jonge leeftijd draagt Maarten al contactlenzen. Dat maakte een einde aan eeuwig kapotte brillen. Altijd gedoe mee gehad. Maar de contactlenzen maakten geen einde aan de zorg of zijn ogen slechter zouden worden en of het zijn ambities in de luchtvaart in de weg zou staan.
Vandaag mag ik zijn ogen meten, hij is samen met zijn moeder voor het eerst in mijn winkel. Door de vele online lessen draagt hij liever zijn bril en die voldoet niet meer. We starten dus eerst met een oogonderzoek en gaan dan op zoek naar zíjn mooiste bril.
Het ongeluk met het elastiek heeft zijn sporen nagelaten, maar zijn scherpte is vooralsnog 100%. De staar zit nog niet in het zicht voor hem en van de grotere pupil heeft hij geen last. Maarten heeft geluk gehad!
Wanneer ik vertel dat hij goede ogen heeft, komt de vraag hoe dat kan met zo’n hoge sterkte en dat hoor ik vaker.
Een hoge brilsterkte wordt snel gerelateerd aan ‘slechte ogen’. Maar is dat zo?
Voor Maarten is dit al heel zijn leven een probleem, ‘slechte ogen’ staan zijn toekomst in de weg.
Natuurlijk, als je +8 of -6 nodig hebt zie je niet zoveel zonder bril of contactlenzen. Maar mét correctie zie je wel 100% en dat is waar het om gaat.
Ik deel met Maarten mijn kijk op slechte ogen, waarmee zijn issue ‘slechte ogen’ in een veel minder slecht perspectief komt te staan.
Er zijn mensen waarbij het niet helpt als ik +3 of -7dpt voor zet, zij blijven slecht zien. In dat geval is niet het lenzensysteem van het oog de oorzaak, maar bijvoorbeeld het netvlies, het hoornvlies of het doorzenden naar de hersenen.
In het geval van Maarten, een gezichtsvermogen van 100% met brilsterkte +8dpt en oogschade van een elastiek, vind ik zijn ogen dus niet slecht.
Met nog maar 2 jaar te gaan tot zijn 18e verjaardag, het moment dat hij van zijn staar én de hoge sterkte afgeholpen wordt, kiezen we vandaag eerst nog een toffe bril.
Maarten, ik hoop dat ik je nog eens tegenkom als ik naar een oogverblindend plekje op de wereld vlieg.
Zit jij ook hele dagen voor het beeldscherm? Ik schreef eerder over brillenglazen die je daarbij helpen. Wanneer je een goede bril draagt kunnen je ogen met minder inspanning doen wat ze moeten doen. Lees er hier meer over.