Meer brillen met leesondersteuning door de avondklok: dit blog gaat over steunmaatregelen voor je ogen.

Vrouw met montuur met brillenglazen  voor in de verte met een leesondersteuning.

Deze keer praat ik je bij over brillenglazen voor in de verte met een leesondersteuning. Geen steun van de overheid dus, maar van je brillenexpert.


Vroegûh gingen we gewoon naar bed als het donker was. Sokken stoppen bij kaarslicht ging niet en Netflix was net zo ondenkbaar als een pandemie. Een wandeling had nog wel gekund, ook na 21uur. 

Nu zijn we binnen.
Overdag én ’s avonds.

En donker of niet, we willen lezen en kijken zolang we wakker zijn.

Onze ogen werken harder dan ooit doordat we meer thuis zijn.

We kijken minder in de verte, want we zijn minder onderweg.
Op de snelweg, het treinstation en het fietspad kunnen onze ogen op ‘oneindig’ staan en dat vinden ze fijn. Doordat we nu veel thuis zijn, is dat allemaal veel minder.

We zetten minder vaak onze blik op oneindig.

Wanneer je thuis eindelijk klaar bent met Zoom of Teams en even geen TV wilt kijken, nu eens geen tablet of mobiel in je handen en niet eindeloos scrollen om uit te komen bij het profiel van de zus van je vorige ex, wat doe je dan?

Dan ga je een legpuzzel maken,
een potje mens-erger-je-niet spelen,
of die brief aan je tante in Amerika schrijven.

We gebruiken onze ogen eindeloos op de korte afstand.

Wanneer het buiten alweer donker is en de leeslamp niet feller kan, of als je familie klaagt over dat ongezellige grote licht boven tafel, of zodra je merkt dat de stipjes op de dobbelsteen te klein zijn, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

Steunmaatregelen voor je ogen:
brillenglazen voor in de verte met leesondersteuning.

Ook dat nog! Naast een muis-met-pols-ondersteuning, schoenen met steunzolen, bureaustoel met lendensteun of een bh met steunfunctie, is er ook de bril met leesondersteuning.

Een leesbril is niet meer iets wat alleen opa’s en oma’s dragen, zo half op de neus.

De grootouders van deze eeuw zijn tegenwoordig enorm druk met een actief leven buitenshuis, hierdoor komen ze vaak niet eens toe aan lezen. Een beetje hulp bij het lezen helpt ook bij jonge(re) mensen. Alleen noemen we het dan niet een leesbril, maar een bril met leesondersteuning.

Een bril met leesondersteuning is een bril met glazen voor in de verte die je tevens helpt om helder en comfortabel op de korte afstand te kijken. 

“Zo’n bril is super relaxt. 
Zeg maar een paar pantoffels voor je ogen.”

Diana Zuidweg

Het kijken op een beeldscherm met deze glazen zorgt voor meer ontspanning van de ogen. Door meer contrast en scherper zicht is het zien minder inspannend. Dit komt door een extra aanpassing in de sterkte onderin het glas en door het gebruik van de speciale filters.

Je ogen kunnen met minder inspanning doen wat ze moeten doen.

Een bril met leesondersteuning kan helpen bij de volgende klachten: 

  • vermoeide of branderige ogen*
  • hoofdpijnklachten
  • zware oogleden
  • onscherpe letters
  • moeite met omschakelen van dichtbij naar veraf

*Het hebben van droge ogen kent overigens vele oorzaken en de klachten hiervan worden vaak onderschat. Het is een aandoening die niet alleen voorkomt bij senioren, ook een steeds groter groeiende groep jonge mensen kampt met droge ogen. Ik schreef er al eerder over in dit blog en geef je daarin tips om er iets aan te doen.

Twijfel jij of een bril met leesondersteuning iets voor je is? Maak dan snel een afspraak bij een gediplomeerd opticien of optometrist.

Natuurlijk mag je me ook altijd even een berichtje sturen: diana@brillenmeisje.nl.

Vrouw met montuur met brillenglazen  voor in de verte met een leesondersteuning.

“Ik adviseer elke twee jaar een oogonderzoek, óók als je (nog) geen klachten hebt.”

Comments are closed.