5 tips voordat je je ogen laat meten

Met grote ogen kijkt hij me aan. Tenminste … Kijkt meneer Poelstra nou naar mij of gewoon dwars door me heen? Hij denkt na. Dat is het! Ik stel veel vragen. Niet dat ze moeilijk zijn hoor, maar hij verwachtte dit niet.

Hij: “Nou, ik kom gewoon voor een oogmeting en een nieuwe bril.”

Hoezo gewoon? Als het gaat om ogen is het niet gewoon.

5 tips om je voor te bereiden op een oogmeting bij de opticien of optometrist

1. Noteer welke medicijnen je gebruikt.
Als je ze niet weet, schrijf ze dan op. Er zijn medicijnen die invloed hebben op het zien en bepaalde veranderingen met zich meebrengen. Diabetes heeft ook invloed op de ogen, ook al gebruik je daar misschien (nog) geen medicijnen voor. Voor een goede oogmeting is het belangrijk om te weten hoe de gezondheid is en welke medicatie gebruikt wordt.

2. Informeer of er oogziektes in de familie voorkomen.
Bepaalde oogaandoeningen kunnen erfelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan te hoge oogdruk, oftewel glaucoom. Het is goed om je opticien of optometrist daarover in te lichten. Een uitgebreider (optometrisch) onderzoek kan dan soms worden geadviseerd.

3. Zet je kijkWENSEN op een rijtje.
Onderzoek voor jezelf wat je verbeterd wilt zien als het gaat om kijken. Misschien wil je alleen een andere bril vanwege het nieuwe montuur. Maar mogelijk heb je meer specifieke wensen. Wil je bijvoorbeeld van je leesbril af of een andere kijkoplossing bij het sporten. Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat je anders zou willen zien in je huidige kijksituatie.

4. Breng je kijkKLACHTEN in kaart.
Ik zou bijvoorbeeld heel precies willen weten sinds wanneer je klachten hebt. Wanneer begint het? Bij welke werkzaamheden of activiteiten? Hoe kan je het zelf stoppen of voorkomen? Belangrijke vragen om een goede kijkoplossing te zoeken voor jouw klachten.

5. Verzamel de brillen die je op dit moment gebruikt.
Deze brillen geven je namelijk kijkgemak of juist kijkproblemen. Een opticien kan ze makkelijk doormeten, dus een recept van de bril is noodzakelijk. Met de oude gegevens kan er soms ook beter uitgelegd worden wat de verwachtingen zijn van een andere bril.

Meneer Poelstra heeft inmiddels een mooie nieuwe bril. Voor op het werk. Want 8 uur achter een beeldscherm vraagt om een andere kijkoplossing. Weg nekklachten. Weg vermoeide ogen halverwege de dag. Weg versleten gevoel ’s avonds. Hij blij, zijn baas blij en mevrouw Poelstra blij.

Comments are closed.