Archive for briladvies

Een bril met de glazen ondersteboven als perfecte kijkoplossing. Kan dat?

Op school leer je kleuren binnen de lijntjes en vooral er niet overheen. Zo heb ik in mijn opleiding voor opticien ook niet geleerd om de glazen ondersteboven in te slijpen. En toch heb ik het gedaan.

 

“Ik heb een bril nodig met het leesgedeelte bovenin.
Kun je die glazen niet gewoon op zijn kop monteren?”

Helga Wagenaar en ik kennen elkaar al jaren. Ik mag voor haar ogen zorgen en zij voor de groene wanden in mijn winkel. Ineens kwam zij met deze ongebruikelijke vraag en ik lapte alle regels aan mijn laars.

Brillenglazen op zijn kop? Tuurlijk kan dat!

Al omvat het iets meer dan gewoon op zijn kop monteren.
Maar daarover straks meer.

Er zijn genoeg beroepen waarbij je veelal boven je hoofd werkt: elektricien, schilder, automonteur. Hierbij is een multifocale bril, waarbij het leesgedeelte onderin zit, heel onhandig. Je gooit je hoofd achterover, op zoek naar het juiste kijkdeel. Vervolgens neem je een strippenkaart voor fysiotherapie vanwege een dreigende nekhernia.

Een leesgedeelte bovenin is wat ongebruikelijk, maar zeker een uitkomst wanneer je veel werkt boven je hoofd.

Plant Invest Bril

Helga van Plant Invest aan het werk met haar speciale bril.

 

Voor Helga heb ik een glas gekozen die gehalveerd is: 1 helft verkijken, 1 helft lezen. Het mooie van dit glas is dat je een breed kijkvlak hebt voor beide afstanden met weinig vertekening aan de zijkant.

 

De glazen zomaar ondersteboven inslijpen is nog niet de juiste oplossing. Je moet namelijk rekening houden met de afstand tussen de ogen, die is op afstand groter dan dichtbij. Daarom zit het leesdeel altijd wat naar binnen geplaatst bij multifocale glazen. Slijp je ze dan gewoon op zijn kop in, dan moeten de ogen ineens naar buiten bewegen als ze door het leesdeel kijken. En dat kijkt voor geen meter (letterlijk;)!

De oplossing:
Bij de bestelling van de glazen verwissel je de sterktes van rechts en links. Vervolgens bij het op maat slijpen wissel je weer terug én draai je de glazen onderste boven.

Inmiddels gebruikt Helga veelvuldig haar bril. Door de juiste plaatsing van het leesdeel bovenin kan ze ook prima veraf kijken. Ze hoeft dus niet steeds van bril te wisselen tijdens haar werk.

Dit is toch een feest om zo buiten de normale kaders te zoeken naar een juiste kijkoplossing? Ik hou wel van een uitdaging! Who’s next? 😉

 

Dit is Lenthe – junior fashionista met háár allermooiste bril

Haar zilveren sandalen passen fantastisch bij de tweekleurige pailetten op haar shirt. En dan met dat zwarte plooirokje, wat ik blind van schaamte weigerde te dragen toen ik zo oud was als zij. Nog steeds trouwens. Maar Lenthe draagt het als een fashionista in de dop.

Ik maak een fout als ik haar complimenteer met ‘Jij bent écht een onwijs stoer meisje’. Zei ik nou s t o e r ?! Dat wil ze nou juist helemaal niet zijn! Onhandige woordkeuze van me en een herstelpoging wordt gedoogd: Ik vind jou echt superhip!

Voor het oogonderzoek begint halen we eerst even de spanning eraf om over de druppels te kletsen die ze straks krijgt. Want dat is toch wel een dingetje. Zoiets als shampoo in je oog, maar dan veel korter en minder erg. Ze knikt. Wetend waar ze aan toe is kunnen we door.

.
We hebben het gezellig en wat doet ze het onwijs goed. Ze zet een rare bril op waar glaasjes in passen, ziet een vlieg in 3D en kan superscheel kijken.
.

Als Lenthe na 45min terugkomt zijn de druppels goed ingewerkt. Enorme pupillen hebben het blauw in haar ogen verstopt.

Ik meet nog eens en wat ze vooral niet hoopte is toch de eindconclusie: een bril.

Die wil ze niet.
Dan misschien lenzen?

Als we samen kletsen over het gemak van een bril die ze ook veel níet op hoeft is er nog 1 dilemma. Fluisterend legt ze haar angst eerst voor aan haar moeder, dan wordt hij doorgespeeld naar mij:

Denk je dat ik gepest word op school als ik een bril draag?

Dan breekt toch je hart?!

Als ik me bedenk hoe ik geplaagd zou zijn met een plooirok in mijn tijd (ja, 100 jaar terug 😉 ) en dan staat deze kleine fashionista voor me in zo’n rok met eenzelfde angst maar dan voor een bril …

Lief als ze is blijft ze me aankijken, wachtend op een geruststellend antwoord.

Er zijn nog 3 kinderen in de klas met een bril.
Worden die gepest? Nee. Word jij wel eens gepest? Nee.
Dan is er straks ook geen reden om te pesten als jij ineens een bril draagt toch?

Ze bepaalt de logica van mijn stellingen en knikt dan overtuigend.

Wat nu wel het belangrijkste is:

Jij moet de allerleukste bril gaan uitzoeken!

Jaaaa! Ik weet al wat ik wil!

En dat verbaast me dan weer niet.

Ze pakt een roze metalen bril en keurt hem per direct goed. De tweede, ook roze, is ook goed. Er is nog een andere bril op de plank die ik vind passen bij dit kleine modemeisje. Als ik haar dat vertel roept ze “welke welke welke?”

En we hebben weer een match.

Roze, doorschijnend, meisjesachtig, hip. Precies Lenthe.

 

Help, ik moet een bril! – het dilemma van een brugklasmeisje –

“Moet ik nu een bril?”
– Je moet niks, je mag. Als jij beter wilt zien is het handig.”
“En moet ik hem op school dan de hele dag op?”
– Hoeft niet, je plaagt alleen jezelf als je het niet doet.

Na het meten van haar ogen laat ik het verschil zien met twee glaasjes van -1 dpt. Het is een enorme verbetering.
Geen wonder dat ze moeite heeft met op het bord kijken. Uiteindelijk hoef ik niet eens te zeggen dat ze een bril nodig heeft, die conclusie trekt ze zelf al. Met daarop volgend het besef dat als ze dus een bril gaat dragen nu ook een hele mooie wil. En daar volgt haar dilemma:

 

Welke bril staat mij het mooist en past bij wie ik ben?

 

Haar iets oudere broer helpt heel enthousiast bij het vinden van haar mooiste bril. Zijn mening is belangrijk.
Vol overgave brand hij het ene montuur tot de grond toe af en het andere prijst hij de hemel in. Zijn enthousiasme maakt me aan het lachen. Zijn zusje lacht ook, maar de verwarring wordt steeds groter. Hun smaken liggen mijlenver uit elkaar.

Prada 06TV TKY1O1

Een bril van doorschijnend kunststof is zachter in het gezicht.

Heel gaaf vind ik het dat ze uiteindelijk vasthoudt aan haar eigen keuze: een mooie doorschijnende grijze kunststof bril. Het maakt haar stoer, zonder dat hij te hard is.

Ze heeft hem uitgebreid bekeken in alle grote spiegels in de winkel. Dat vind ik beter dan altijd maar die kleine passpiegel op de tafel. Ook qua lichtinval is het vaak anders en helpt het daarom bij het kiezen van jóuw mooiste bril.

Na het laatste rondje in de winkel komt ze terug en vraagt: “Hoe snel is de bril klaar?” Grappig. Het dilemma van een bril moeten is nu veranderd in ‘ik wil ‘m en wel NU!’.

Vanuit een tas klinkt ineens Justin Bieber, het is een melding op moeders telefoon dat het tijd is om naar de hockeytraining te gaan. Dat gaat vandaag niet meer lukken. De ogen van haar dochter zijn gedruppeld voor de juiste sterkte bepaling, daardoor heeft ze enorme pupillen en kan ze niet meer goed focussen (accomoderen).

Voor het hockeyen geef ik nog het advies mee om contactlenzen te gaan dragen. Doordat ze scherper ziet kan ze beter diepte in schatten en wordt haar spel beter. Moeder wisselt een blik met haar dochter en zegt trots: “Ze is al de beste van haar team”.

Wauw! En dan is ze straks ook nog eens één van de hipste brugklassers met een onwijs gave bril!

 

Meer lezen over het vinden van jóuw mooiste bril?
Waarom je vrouw meebeslist als jíj een bril uitzoekt (en hoe je dat overleeft)